Bel ons

'Ik heb de 'knop' gevonden! Wat een vrijheid'

Burn-out bij medici

Coassistenten met stress en burn-out

Burn-out en stress bij coassistenten komt steeds meer voor.

Je hebt zo`n drie tot vier jaar in de collegebanken gezeten om alles over ziekten en de genezing c.q. behandeling daarvan te leren. Nu is het tijd om de kliniek in te gaan! Om echte patiënten te zien en te leren hoe het is om echt dokter te zijn.

Kortom: de coschappen starten. Een periode van twee jaar waarin je met nagenoeg alle specialismen in aanraking komt. Van huisartsgeneeskunde tot de cardiothoracale chirurgie, alles komt aan bod. Vaak heb je maar 2 weken de tijd om kennis te maken met een specialisme.

Spannende tijd

Er breekt een spannende tijd aan. Logisch, want bij elk coschap ontmoet je nieuwe specialisten en arts-assistenten, waarbij het steeds zaak is om goed voor de dag te komen. Daarnaast zijn de patiënten ineens echt, en word je je bewust van je nieuwe rol.

Het is dan ook heel normaal dat je in deze periode tegen veel zaken aan loopt, vooral tegen jezelf.

Want wat voor specialisme wil jij kiezen? Hoe kom je voor de dag? Maak ik wel een goede indruk? Ik zal toch niet gaan trillen als ik voor de eerste keer een infuus prik? Ze gaan toch niet te veel moeilijke vragen stellen tijdens mijn patiëntpresentatie? En hechten? Hoe moet dat eigenlijk?

Zonder dat je het direct door hebt, loop je tegen een hoop stressoren aan die je onzeker kunnen maken. Terwijl dat helemaal niet nodig is!

Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende zaken waar je tegenaan kunt lopen tijdens je coschappen. Herken jij je hierin? Onderneem dan actie en neem contact op voor een snelle en blijvende oplossing!

Autoriteitsproblematiek en assertiviteit

Ineens bevind je je midden in een andere wereld: de wereld van het ziekenhuis. Een wereld met eigen regels en wetten, waaronder vele ongeschreven zijn.

Je staat voor je gevoel helemaal onder aan de ladder: de verpleging of operatieassistent(e) ziet je soms liever gaan dan komen en gebruikt je soms als voetveeg, de arts-assistent heeft het te druk en de specialist toont weinig interesse.

Vanuit die situatie wil je graag ook eens bij die ene bijzondere operatie zijn. Of je hebt de wens om een keer met die goede specialist een dag polikliniek doen. Je durft het echter niet te vragen, want stel je voor dat je goedbedoelde, enthousiaste vraag wordt weggehoond. Kortom, angst voor falen en angst voor “nee”. Hoe ga je daar mee om?

Dan is er nog eens de overdracht in de ochtend. Waar moet je gaan zitten? Per ongeluk op de plek van de professor? En hoe reageert hij of zij? Meestal door je te laten voelen dat je minder “waard” bent. Als je eenmaal zo`n ervaring achter de rug hebt, ga je meer en meer tegen elk coschap opzien. Laat je dan maar eens van je beste kant zien!

Het is niet voor niets dat coassistenten regelmatig vastlopen, terwijl het er juist om gaat dat je enthousiast wordt voor het vak! Met Mindtuning krijg je instrumenten aangereikt waardoor je jezelf prettig voelt in je omgeving en met meer zelfvertrouwen de coschappen kan doorlopen.

Als jij dat zelfvertrouwen weer krijgt, merk je dat bijna alles makkelijker gaat en dat je ineens veel meer voor elkaar krijgt. Het gaat er niet om wat anderen van je vinden; het gaat erom wat jij van jezelf vindt!

(Dreigende) burn-out

Je hebt het eigenlijk nog geeneens door. Je weet wel dat je je niet gelukkig voelt en dat je de hele tijd moe bent. Belangrijker: je hebt geen zin meer om naar het ziekenhuis te gaan. Je zult niet de eerste zijn die zich in deze situatie bevindt. Voor je het weet beland je in een burn-out. Wist je dat uit een recent onderzoek blijkt dat 18% van alle coassistenten voldoet aan de criteria van een burn-out?1

Herken jij deze symptomen bij jezelf? Neem dan contact met ons op; in deze situatie is het bijna altijd mogelijk om snel weer van je dagelijkse bezigheden te genieten en het leven te leiden zoals jij dat wilt.

Zit je al ziek thuis? Heb je paniekaanvallen of onverklaarbare angsten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op: hoe korter je thuis zit, des te groter is de kans dat Mindtuning bij jou werkt.

De resultaten zijn verbluffend; in slechts twee tot drie sessies zal je merken dat het stukken beter met je gaat. Het is niet nodig om lange sessies bij een psycholoog of psychotherapeut te volgen, onderzoek laat zien dat dit vaak niet zinvol is. Het kost je slechts tijd en geld, terwijl dit juist de jaren zijn waarin je wilt genieten van je leven.

Spreekangst (presentatie-angst)

Als coassistent wordt er vaak van je gevraagd om “een praatje” te houden waarin je een patiënt bespreekt of een recent artikel aanhaalt. Bijna altijd bestaat je publiek uit kritische arts-assistenten en specialisten die allemaal een slimme opmerking willen maken. Het is dan ook niet gek dat je opziet tegen dit soort presentaties: je bent bang dat men kritische vragen zal stellen.

Juist deze angst zorgt ervoor dat je alleen maar zenuwachtiger wordt en dat je je verhaal minder goed kan overbrengen. En dat terwijl het jouw bedoeling was om een goede beurt te maken!

Juist voor coassistenten is een goede training in presenteren erg belangrijk. Hierbij kan coaching het grote verschil maken. Je zal merken dat je met veel zelfvertrouwen een verhaal neerzet waar menigeen van onder de indruk zal zijn.

De trainingen ‘spreken in het openbaar’ vind je op onze andere site: www.spreek.nl

Trilangst

Deze angst komt heel veel voor. Het begint bij de simpele venapunctie of het prikken van een infuus. Als dat maar goed gaat! Je staat al te trillen met de naald voor je het bloedvat ook maar geraakt hebt.

Wat zal de patiënt wel niet denken? Toch niet dat het mijn eerste keer is? Je gaat nog meer trillen. En dan…mis! Er moet nog een keer geprikt worden, de moed zinkt je in de schoenen. Het trillen wordt alleen maar erger en je hartslag gaat ook nog omhoog. Herkenbaar? Vast!

Dit maken erg veel coassistenten mee en is normaal. Wel kan je ervoor zorgen dat dit jou een stuk beter afgaat; met Mindtuning zal je zien dat trilangst voorgoed verleden tijd is.

Analoog aan prikangst is de “hechtangst”. Tijdens een drukke middag op de spoedopvang wordt het door een aardige arts gevraagd: “dit is wel een geschikte wond voor jou, kan je al hechten?”. Je wilt graag, maar bent ook bang het verkeerd te doen. Tot nu toe heb je alleen maar nog een kunstpatiënt of een (dode) varkenspoot gehecht.

Voor je het weet zie je ertegen op. En gaat het mis. Rampscenario’s spelen zich af in je hoofd en voordat je begonnen bent is het al misgegaan. Dat is heel jammer, want het is zo gemakkelijk te verhelpen! Maak een afspraak als je bang bent dat dit ook jou zal overkomen, en zeker als het je al overkomen is!

  1. Conijn M et al. Burn-out bij Nederlandse geneeskundestudenten. Ned Tijdschr Geneeskd 2015; 159:A8255

Oplossingen voor Burn-out bij medici

Direct inschrijven

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.