Bel ons

'Dankzij MindTuning is mijn zweetangst opgelost'

Zweetangst

Heb je last van overmatig zweten of zweetangst? Dan zie je er al tegenop om iemand een hand te geven. Omdat je weet dat je hand voor een ander klam aanvoelt. Als tijdens een vergadering de rondvraag komt, breekt het angstzweet je uit. Straks zijn alle ogen op je gericht en ziet iedereen dat je zweet als een otter.

Focus

Je bent er bijna altijd op gefocust om niet te gaan zweten. Je kunt niet voorkomen dat het toch gebeurt als de aandacht op je wordt gevestigd. Bij een ernstige vorm voel je het water over je rug naar beneden lopen, of druipen de druppels van je gezicht.

Extra shirt

Je houdt altijd rekening met wat je draagt en hoe warm of koud het ergens is. Voor alle zekerheid neem je een extra shirt mee en draag je bij voorkeur kleding waarbij het zweet op je rug en onder je oksels niet te zien is.

Controle

Kom je in een voor jou beangstigende sociale situatie, dan breekt het zweet je uit. De meest voorkomende reactie daarop is dat je er controle over probeert te krijgen. Het werkt niet. En zorgt er juist voor dat je nog heviger gaat transpireren.

Sociale angst

Je angst om te zweten heeft alles te maken met wat andere mensen van je zien en over je denken. Het is een sociale angst. Je bent niet de enige met een sociale angst. Deze komen het meest voor.

Herken je dit?

 • Je denkt dat anderen je zullen beoordelen omdat je transpireert.
 • Je let op hoe anderen naar je kijken.
 • Het idee dat de aandacht op je gericht is, zorgt al voor een zweetaanval
 • Regelmatig zonder je je af om je op het toilet op te frissen en af te drogen.
 • Je gaat voorstelrondjes, vergaderingen, presentaties, verjaardagen, en andere sociale verplichtingen het liefste uit de weg. En hebt een enorm smoezenboek paraat om er onderuit te komen.

Uit angst om te gaan zweten raak je in paniek. Je kunt daarbij naast zweten last hebben van de volgende symptomen:

Meer angst- symptomen:

 • Duizeligheid/ licht in het hoofd voelen
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Hartkloppingen/ versnelde hartslag/ pijn op de borst
 • Tintelingen/ doof gevoel/ trillen/ blozen
 • Niet meer helder kunnen denken
 • Willen vluchten

Oplossing

Heb je hoogtevrees, maar kom je nooit op hoogte en hoeft dat ook niet voor je werk? Dan valt daar prima mee te leven. Met een sociale angst of fobie is dat anders. Je hebt immers de hele dag met andere mensen te maken. Zweetangst beperkt jouw vrijheid en vergalt je leven. Als je pech hebt is dit al jaar in jaar uit het geval.

Wees gerust

Maar wees gerust, zweetangst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

Aanpak angst & fobie

 • Angst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig/ fobisch maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Bekijk eens onderstaande video waarin Pieter Frijters uitleg geeft over zweetangst en de MindTuningmethode.

TIP bij zweetangst: Plaats mensen in hun omgeving

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Oplossingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
EVA over angstEVA over angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.