Bel ons

'Dankzij MindTuning is mijn zweetangst opgelost'

Zweetangst

Heb je last van overmatig zweten of zweetangst? Dan zie je er al tegenop om iemand een hand te geven. Omdat je weet dat je hand voor een ander klam aanvoelt. Als tijdens een vergadering de rondvraag komt, breekt het angstzweet je uit. Straks zijn alle ogen op je gericht en ziet iedereen dat je zweet als een otter.

Focus

Je bent er bijna altijd op gefocust om niet te gaan zweten. Je kunt niet voorkomen dat het toch gebeurt als de aandacht op je wordt gevestigd. Bij een ernstige vorm voel je het water over je rug naar beneden lopen, of druipen de druppels van je gezicht.

Extra shirt

Je houdt altijd rekening met wat je draagt en hoe warm of koud het ergens is. Voor alle zekerheid neem je een extra shirt mee en draag je bij voorkeur kleding waarbij het zweet op je rug en onder je oksels niet te zien is.

Controle

Kom je in een voor jou beangstigende sociale situatie, dan breekt het zweet je uit. De meest voorkomende reactie daarop is dat je er controle over probeert te krijgen. Het werkt niet. En zorgt er juist voor dat je nog heviger gaat transpireren.

Sociale angst

Je angst om te zweten heeft alles te maken met wat andere mensen van je zien en over je denken. Het is een sociale angst. Je bent niet de enige met een sociale angst. Deze komen het meest voor.

Herken je dit?

 • Je denkt dat anderen je zullen beoordelen omdat je transpireert.
 • Je let op hoe anderen naar je kijken.
 • Het idee dat de aandacht op je gericht is, zorgt al voor een zweetaanval
 • Regelmatig zonder je je af om je op het toilet op te frissen en af te drogen.
 • Je gaat voorstelrondjes, vergaderingen, presentaties, verjaardagen, en andere sociale verplichtingen het liefste uit de weg. En hebt een enorm smoezenboek paraat om er onderuit te komen.

Uit angst om te gaan zweten raak je in paniek. Je kunt daarbij naast zweten last hebben van de volgende symptomen:

Meer angst- symptomen:

 • Duizeligheid/ licht in het hoofd voelen
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Hartkloppingen/ versnelde hartslag/ pijn op de borst
 • Tintelingen/ doof gevoel/ trillen/ blozen
 • Niet meer helder kunnen denken
 • Willen vluchten

Oplossing

Heb je hoogtevrees, maar kom je nooit op hoogte en hoeft dat ook niet voor je werk? Dan valt daar prima mee te leven. Met een sociale angst of fobie is dat anders. Je hebt immers de hele dag met andere mensen te maken. Zweetangst beperkt jouw vrijheid en vergalt je leven. Als je pech hebt is dit al jaar in jaar uit het geval.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die zeer effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING ZWEETANGST

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Bekijk eens onderstaande video waarin Pieter Frijters uitleg geeft over zweetangst en de MindTuningmethode.

TIP bij zweetangst: Plaats mensen in hun omgeving

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips

Referenties

Zweetangst- Ik heb grote voortgang geboekt

Graag had ik jullie een kaartje gestuurd tijdens mijn korte vakantie , maar helaas ben ik jullie adres vergeten mee te nemen. Het is vrij goed gegaan. Ik heb grote vooruitgang geboekt. In het begin is het vreemd omdat je het niet kunt bevatten dat het er eerst wel was (het zweten). Ik heb wel enkele aanvalletjes gehad, maar het is goed verminderd. Daar het seizoen nu voorbij is en mijn zintuigen "automatisch" goed staan ingesteld zal ik wel even tot rust kunnen komen! Mocht ik volgend jaar nog verbetering willen, dan geef ik er de voorkeur aan om dit middels een personal coaching te volbrengen. Verder zag ik gisteren een programma "Radar" waar men uitvoerig sprak over anti-depressiva: Nou, die heb ik vorig jaar gehad en dit verergerde mijn klachten behoorlijk. Het bleek dat de bijsluiters foute info geven over de bijwerkingen. Een arts vertelde dat bewezen is in zijn onderzoek dat 1 op de 60 personen suicidale neigingen kreeg en 1 op de 800 daadwerkelijk een einde maakte aan het leven. 1 op de 20 kon niet doorgaan met de kuur. Veel mensen hallucineerden en bijna iedereen kreeg afkickverschijnselen. Omdat artsen onder tijdsdruk zitten, schrijven ze dit voor, massaal. Momenteel 800.000 tot 1.000.000 mensen in Nederland die het gebruiken. Er komt nu een Europees onderzoek en in de bijsluiter komt ook het suicidale gedeelte als bijwerking te staan. Kortom, een bevestiging wat u ook in uw boek schrijft. Frits G

Groepstraining: zweetangst opgelost

Ik ben de gepensioneerde (vrijgezel) Herbert van 60 jaar, die aanwezig was op de groepstraining van 28 oktober en 11 november, die was gekomen ivm zweetangst. Het gaat nu geweldig goed. Ik wist niet dat het zo gemakkelijk was om de "foute buur" buiten de deur te houden na wat oefening. Anderhalve week geleden is mijn dochter getrouwd, en een half jaar geleden vergalde de angst al mijn leven als ik er aan dacht, en dat was bijna de hele dag! Ik zweet van nature verschrikkelijk snel, en mijn dochter was gelukkig al zo lief om daarom in de winter te gaan trouwen. Nou, het is een geweldige dag geworden. En toen iedereen het warm kreeg, heb ik gewoon mijn jasje uitgetrokken. Ik heb zelfs stiekem genoten van de (vaak) klamme handen die ik na de huwelijksvoltrekking van andere mensen kreeg. Van opkomende paniek was geen sprake meer. Nou, en toen de laatste weken voor de gebeurtenis de (normale) spanning begon te stijgen, ben ik iedere ochtend gaan zwemmen. In sommige situaties voel ik de warmte nog wel eens opstijgen, maar dan ga ik vlug dingetjes tellen, of teksten achterstevoren lezen. Het helpt dan bijna altijd. Als ik het nodig vind, herstel ik achteraf het "inwendige plaatje" voor de volgende keer. En jullie boek blijft hier op de plank liggen als naslagwerk. Conclusie: ook voor al wat "oudere" mensen die relatief veel alleen in huis zijn werkt de methode prima.(Ik ben natuurlijk niet zo dom om te veel alleen te blijven, omgang met mensen gaat altijd voor) Ook vind ik het de investering dubbel en dwars waard. En zelfs als ik nu mijn "nette pak" in de kledingkast tegenkom met een verse VVD-stropdas erbij, dan breekt het zweet me niet meer uit, maar dan geef ik het pak maar een knipoogje en dan lijkt het net of er terug wordt geknipoogd! En als ik op internet jullie (niet te missen) reclame-dingetje zie knipogen, dan doe ik het ook! Herbert v. G

Groepstraining – overmatig zweten: het gaat echt fantastisch!

Het is alweer rijm vijf weken geleden dat ik de tweede sessie van een groepscoaching bij jullie volgde. Dus de hoogste tijd iets van me te laten horen. Het gaat echt fantastisch. Er zijn momenten dat ik me herboren voel en inderdaad VRIJ ben. Ongelooflijk dat ik zoveel jaren zo weinig om me heen heb gezien. Uiteraard is er van tijd tot tijd een terugval, maar bij de gedachte aan, de ervaring vrij te zijn, dit ervaren te hebben en de wereld om je heen ziet zoals die werkelijk is kan ik met alle bagage die je me het meegegeven snel weer de uitdaging zien. Ik zie nu al uit naar de dag van morgen. Nogmaals reuze bedankt! Jasper
EVA over angstEVA over angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.