Bel ons

'Ik durf het weer. En ben ontspannen'

Tunnelangst

Rijden door een tunnel is een regelrechte nachtmerrie voor jou. In een tunnel kun je geen kant meer op. Hoe langer de tunnel, des te moeilijker het voor je is. De angst dat je er niet zo maar uit kunt wanneer er iets gebeurt heeft jou te pakken.

Herken je dit?

 • Al ruim voordat je door een tunnel moet rijden, heeft de angst je in z’n greep
 • Kost het je 20 kilometer om een tunnel te vermijden, dan zal je dat zeker doen
 • Meestal gaat tunnelangst gepaard met rijangst op snelwegen

Symptomen bij tunnelangst

 • Niet helder meer kunnen denken
 • Snelle hartslag/ pijn op de borst
 • Trillen/ zweten
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Controle

Waarschijnlijk probeer je controle te krijgen over de symptomen en klachten die met  jouw angst gepaard gaan. Dit werkt averechts. Het wordt juist erger.

Oorzaken

Je eerste paniekaanval had een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Toch is het handig om te weten welke oorzaak aan jouw angst ten grondslag kan liggen.

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst, zoals tunnelangst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval ligt op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood neervalt. Ga je vervolgens fantaseren wanneer en waar je dat opnieuw kan overkomen, dan is je ruimtelijke angst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Oplossing

Wees gerust, want tunnelangst eventueel gecombineerd met rijangst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

MindTuning-aanpak tunnelangst

 • Tunnelangst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst angst voorblijft.

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAININGEN

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Tunnelangst: Je mind tunen

Lees ook: rij en snelwegangst

Naar trainingen

Eerst video-tips van Pieter Frijters zien?

Naar video-tips

Referenties

Rijangst: Autorit door tunnels en in het donker, alles ging perfect

Heb net MBA-examen gedaan en het ging geweldig. Brede blik, goed geslapen, rustig tegen mezelf gepraat, laatste dag iets anders gedaan. Autorit door de tunnels en in het donker; alles ging perfect. Het is hard werken, maar levert absoluut resultaat op. Ik wil eigenlijk nog een keertje naar jullie komen luisteren, weet niet wanneer jullie weer een seminar geven, maar dat zie ik wel. Even de positieve flow weer opsnuiven. Spreek jullie snel. Francien

Rijangst: Geen angst meer op snelwegen en in tunnels

Hoog tijd voor mijn ansichtkaart om jullie te laten weten dat het fantastisch gaat! Na de groeps-sessies (nu 1,5 jaar geleden).  Met grote sprongen vooruit gegaan naar de vrijheid! Niks geen angst meer op de snelwegen of in de tunnels! Dank jullie wel! Remco

Claustrofobie: dit is voor mij een topjaar

Omstreeks juni ben ik twee keer, samen met mijn vriendin bij jullie geweest voor een persoonlijk consult. Snelwegen, tunnels, liften, vliegtuigen e.d. waren voor mij een regelrechte ramp. Het gaat nu erg goed met mij. Het probleem is nog niet helemaal uit de wereld, maar stukjes bij beetjes win ik steeds meer terrein. Zo ben ik naar Praag geweest en was de metro aldaar geen probleem. Binnenkort ga ik met vrienden met de Thalys naar Parijs een a.s. september met het vliegtuig naar Spanje. Ook al boezemt mij dit nog steeds wel angst in, ik kan me nu wel voorstellen dat ik deze vormen van vervoer ga gebruiken. Als geheugensteuntje gebruik ik jullie boek, dat zeer verhelderend werkt. Kortom, dit is voor mij een Topjaar. Cees en Marissa
AD over Pieter FrijtersAD over Pieter FrijtersLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.