Bel ons

'Ik hoef nooit meer ergens voor weg te lopen'

Trilangst – trillende handen

Voor de meest mensen is het vanzelfsprekend:

In gezelschap iets eten of drinken, iets voor iemand inschenken, een handtekening zetten, solo een muziekinstrument bespelen…

Voor jou is dit een regelrechte nachtmerrie. Zelfs het denken eraan zorgt al voor spanning. Oorzaak: je bent bang om te gaan trillen.

Ook in het beroepsleven komt trilangst voor. Als medicus en tandarts kan dit een issue worden met betrekking tot precisiewerk.

Sociale angst

Trilangst is een sociale angst. Deze categorie van angsten komt het meeste voor. Sociale angst heeft alles te maken met de aanwezigheid van andere mensen. Ziende mensen wel te verstaan. Een kamer vol met blinden maakt niemand aan het trillen. Een stal vol koeien ook niet.

Herken je dit?

 • Je bent bang om negatief beoordeeld te worden als je trilt
 • Je mijdt sociale verplichtingen uit angst dat iemand het trillen ziet
 • Je schaamt je ervoor dat je trilt
 • Je durft pas een slok van je drinken, of een lepel soep te nemen als niemand naar je kijkt
 • Als je een officieel document moet ondertekenen ben je al dagen van tevoren in paniek
 • Je hebt een smoezenboek paraat om onder situaties uit te komen waar alle ogen wel eens op jou gericht zouden kunnen zijn.

Controle

Je zult het vast gemerkt hebben: Hoe meer je je trillende handen onder controle probeert te krijgen, hoe erger het wordt. Dat komt omdat je uit angst om te gaan bibberen iedere handeling van de handen met de ogen volgt.

Ga jezelf maar eens na:

 • Als jij een handtekening zet, blijf je nauwlettend naar de pen kijken
 • Drink je koffie, dan ben je gefocust op de hand die het kopje vasthoudt
 • Eet je soep, dan blijf je staren naar de lepel

Aangezien focussen altijd spierspanning met zich meebrengt, wordt de handeling verkrampt en ga je trillen.

Trilangst gaat vaak gepaard met andere symptomen.

Meer symptomen naast het trillen kunnen zijn:

 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Verhoogde hartslag
 • Blozen/ opvliegers
 • Onvaste stem
 • Niet helder kunnen denken
 • Willen vluchten
 • Tintelingen/ droge mond

Oplossing

Trilangst en het daaruit voortvloeiende vermijdingsgedrag vergalt je leven. Want van sociale situaties waar anderen reikhalzend naar uitkijken, kun jij niet genieten. Sterker, je gaat ze uit de weg. Het vraagt dringend om een oplossing!

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die zeer effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING TRILANGST

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Bekijk eens onderstaande video waarin Pieter Frijters uitleg geeft over Trilangst en de MindTuningmethode.

Tip trilangst: Het drinken van koffie

Tip trilangst: Vertrouwen op je waarneming

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips

Referenties

Trilangst: Ik vind je echt top!

Vorig jaar ben ik voor een persoonlijk consult bij jullie geweest vanwege trilangst. Ik heb niets meer van me laten horen. Dat komt omdat het heel goed met me gaat. Ik heb al diverse malen willen reageren, maar daar is steeds niets van gekomen. Omdat jullie me zo goed geholpen hebben, wilde ik het jullie bij deze toch nog laten weten. Jullie namen alle tijd voor me en namen me echt serieus. Ik hoefde jullie er niets voor te betalen, omdat ik die tweedaagse cursus al bij jullie had gevolgd. Echt top! Ik heb net naar jullie nieuwe website gekeken, ziet er ook goed uit. Lekker simpel, mooi en overzichtelijk. Wie weet kom ik ooit nog eens langs voor een andere leerzame cursus! ( maar dan zonder trilangst) Ik vind jullie echt top! Petra

Trilangst: Mijn leven kan niet meer stuk!

HET IS HELEMAAL GOED GEGAAN!!!!!!!!!!!!!!!! MIJN LEVEN KAN NIET MEER STUK!!!!!!!!!!!!!!! Echt, ik had helemaal nergens last van!! We hebben daar 3 uur gezeten, ik heb een voorgerecht, hoofdgerecht en kop thee als nagerecht gehad!!! Moet wel eerlijk zeggen dat ik dat restaurant volledig tot in detail zal kunnen natekenen! Zo goed heb ik om me heen gekeken, maar het heeft geholpen!!! En dat is het belangrijkste! Ik was wel helemaal kapot toen we naar huis gingen! Geestelijk heel moe! Maar goed, dat vond ik niet erg, heb genoten en heerlijk gegeten! Het vreet energie, maar dat zal iedere volgende keer minder worden!!!! Echt, ik ben zo blij dat ik gegaan ben en dat ik heb mogen mee maken dat er helemaal niets gebeurt!!! en ik ben blij dat ik nog een keertje bij jullie ben langsgeweest!!! Wat had ik zonder jullie gemoeten!!! Jan was helemaal trots op me en heeft me dat wel 6 keer verteld! Die was ook heel blij! Logisch natuurlijk!!! Heel, heel, heel, heel erg bedankt voor die laatste sessie! Het was voor mij gewoon de puntjes op de i!!! Ik zal iedereen vertellen dat jullie dit weer voor mij waargemaakt hebben!!!! DUIZENDMAAL DANK!!! Carolien

Groepstraining: mijn levenskwaliteit is sterk verbeterd

In april heb ik deelgenomen aan jullie groepstraining i.v.m. m'n trilangst en paniekaanvallen. Op dit moment blijkt jullie methoden effect op mij te hebben. En waarom nu pas? Omdat ik je in eerste instantie niet helemaal geloofde. Ik was cynisch en pessimistisch. Doordat ik jullie technieken niet toepaste en ik lekker doorging met "ogen kijken" gingen mijn angstaanvallen niet weg. Totdat ik er kotsmisselijk van werd, omdat mijn afstudeerstage erdoor dreigde te mislukken. Daarom heb ik in oktober met mijn examinator een open gesprek gehad over mijn trilangst, paniekaanvallen en daarmee gepaarde depressieve gevoelens. Sinds ik dat heb gedaan voelde ik me stukken beter en heb me voorgenomen jullie technieken steevast toe te passen. Vooral de techniek om mensen niet meer in de ogen aan te kijken en letten op kleur en beweging heeft mij de grootste verbeteringen opgeleverd. Hierdoor ben ik stukken zelfverzekerder geworden. Op den duur verdwijnen namelijk automatisch de angstgedachten, zoals "wat de mensen van me denken", en "vinden ze het wel goed wat ik doe" en "ik moet dit en ik moet dat". En om me "vaster" op de grond te voelen plak ik mijn tong boven de tanden! Af en toe vergeet ik het nog, maar nog even en dan is het een natuurlijke reflex. Ik ben nu veel beter in staat om zelf beslissingen te nemen en voel me stukken vrijer als ik onder de mensen ben. In de supermarkt waar ik mijn eerste paniekaanval kreeg kan ik weer vrij rondlopen en dat geeft een heerlijk gevoel! Op 29 januari ben ik afgestudeerd met een 7, terwijl ik 2 maanden ervoor dreigde te zakken. Het is goed gegaan omdat ik open kaart heb gespeeld over mijn situatie en jullie technieken heb toegepast. Uit de grond van mijn hart wil ik jullie bedanken. Het heeft even geduurd, maar jullie technieken hebben mijn levenskwaliteit sterk verbeterd! Maarten K
AD over Pieter FrijtersAD over Pieter FrijtersLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.