Bel ons

'Ik wilde in een veilige setting, ontspannen mijn klachten oplossen. Bij MindTuning vond ik precies wat ik zocht'

Slikangst/ stikangst

Op de uitnodiging van vrienden om gezellig te komen eten durf je niet in te gaan. Ook uit eten met collega’s doe jij nooit. Je eet het liefst thuis en voor je begint controleer je het eten op korreltjes, velletjes, pitjes en draadjes. Immers, je bent bang dat zo’n draadje of korreltje in je keel blijft hangen en je vervolgens stikt…

Zwaarder dan werken

Wanneer jouw huisgenoten hun bord al leeg hebben, ben jij nog bezig met de eerste hap. Misschien eet je het liefste gepureerd voedsel omdat je dat iets minder riskant lijkt. Eten is voor jou zwaarder dan werken.

Oorzaken

Er kunnen talrijke oorzaken ten grondslag liggen aan slikangst. Na een periode van spanning, weinig slapen, frustratie op je werk, roofbouw op jezelf, verslikte jij je een keer tijdens eten of drinken. Het gevoel was zo heftig dat je in paniek raakte en het een traumatische inwerking had.

Diepere oorzaak

Dikwijls heeft het nog een diepere oorzaak, zoals een frustrerende relatie, een nare jeugd, of een schuldgevoel dat je jezelf hebt laten aanpraten. Na die eerste ervaring ben je jouw eten, het kauwen en jouw slikbewegingen gaan controleren. Al die aandacht heeft gezorgd voor groei van je angst.

Symptomen bij slik- en stikangst

  • Gevoel te stikken/ dood te gaan
  • Niet helder meer kunnen denken
  • Trillen/ zweten/ tintelingen/ duizeligheid
  • Gejaagde hartslag/ hyperventilatie

Zo kan het ook:

’s Morgens kom je er achter dat je nog weinig tijd over hebt om te ontbijten, maar tussen je spullen pakken door werk je snel een bord muesli naar binnen. ’s Middags eet je gezellig met je collega’s wat lekkers in de kantine en je verheugt je al op de avond. Want ’s avonds heb je een eetafspraak met een oude bekende in een sterrenrestaurant.

Voor herhaling vatbaar

Je hebt gekozen voor een proeverij van 6 verschillende gerechten en hebt geen speciale voorkeur aangegeven. Tijdens het eten haal je oude herinneringen op en geniet je intens van alle exquise hapjes die je worden voorgezet. Na het eten neem je van elkaar afscheid met de woorden: ‘Voor herhaling vatbaar’ .

State of mind

Met MindTuning™ leer je diezelfde ‘state of mind’ te bereiken. Uitgerust met nieuwe gereedschappen die je in iedere redelijke omstandigheid, waaruit je niet weg kunt, volkomen op je gemak doen voelen.

Ernstige vorm van slikangst

Ook de ernstigste vorm van slikangst is te verhelpen. Het vraagt van jou veel motivatie en lef, maar het is wel degelijk mogelijk.

Rond 1997 liet Pieter Frijters in de tv-documentaire ‘De achtste dag’ van de Humanistische Omroep, al zien dat Ruud, die last had van een  zeer ernstige vorm van stikangst, daar in 2 sessies vanaf kwam. Ruud had 15 jaar last van slikangst.

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING SLIK EN STIKANGST

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

  • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
  • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Nuttige tip om zelf mee aan de slag te gaan

In onderstaande video geeft Pieter Frijters tips en advies waar je meteen je voordeel mee kunt doen!

Slik- en stikangst: Onderwerp en doel

 

 

 

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Naar trainingen

Eerst meer videotips zien?

Naar video-tips
EVA over slikangstEVA over slikangstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.