Bel ons

'Ik kan weer gaan en staan waar ik wil'

Rijangst/ snelwegangst

Als je prima kunt autorijden is het ontzettend frustrerend om niet over de snelweg van A naar B te kunnen rijden. Rijangst ontstaat ineens en heeft daarom de potentie om ook in één keer te worden opgelost. Sinds 1992 is dit de dagelijkse realiteit bij Frijters MindTuning.

Horrorscenario snelweg

Je kunt niet uitstaan dat je iets wat je jaren goed kon, ineens niet meer durft. Je piekert je suf en wordt kwaad op jezelf. Zodra je denkt aan rijden op de snelweg speelt zich in je hoofd een horrorscenario af. Het inhalen van vrachtauto’s en afgesloten vluchtstroken boezemen je angst in.

Wet van Einstein

Einstein wist het al: ‘De belangrijkste problemen kunnen niet worden opgelost binnen hetzelfde kader waarin ze gecreëerd zijn’. Zoals je vliegangst beter niet oplost in een vliegtuig, los je rijangst niet op in een auto.

Maar wél in de rustige setting van een aangename fauteuil in een sfeervolle ruimte, zonder psychische druk van een AUTO die klaarstaat om DIRECT mee te gaan rijden.

Rijangst zit tussen je oren

Autorijden, dat kun je al en dat hoef je niet meer te leren. Jouw angst zit tussen jouw oren en daar dient het ook veilig te worden opgelost. Pieter Frijters ontdekte 22 vormen van rijangst en deze laten zich allemaal in alle rust in zijn MindTuning™-praktijk oplossen.

Symptomen rijangst:

  • Verhoogde hartslag/ pijn op de borst
  • Hoge adem/ hyperventilatie
  • Trillen/ zweten
  • Tintelingen/ droge mond/ Duizelingen
  • Niet helder meer kunnen denken
  • Het gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Oorzaken

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan die eerste paniekaanval op de snelweg. De oorzaak kennen lost het probleem niet op, maar het is wel handig om te weten:

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst als rijangst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval en burn-out liggen op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood gaat. Je hebt geen besef van wat er met je gebeurt. Ga je vervolgens fantaseren dat dit je opnieuw in de auto op de snelweg kan overkomen, dan is rijangst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING RIJANGST

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

  • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
  • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Bekijk eens de video waarin Pieter Frijters uitleg geeft over snelwegangst en de MindTuningmethode.

Tips om zelf te doen

Hieronder vind je video’s met tips en advies om zelf mee aan de slag te gaan.

Rijangst tip: rijden over de Zeelandbrug

Niet oefenen, maar van A naar B

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips

Referenties

Rijangst: Happy

Ik mail jullie vol trots… ik ben helemaal naar huis gereden, althans naar Eindhoven naar mijn werk. Het begin was even wat zwaar, wilde na 10 minuten toch wel stoppen maar Kees vond dat het goed ging en ik moest doorrijden. Daarna ging het echt heel goed, over de brug, rechts, midden, links het maakte niet uit en alle vrachtwagen voorbij ging ook echt goed. Dit had ik niet verwacht. Maar nu even rustig aan en even dag bij dag en niet alles weer te gejaagd en te snel alles willen. Mijn gevoel zegt dat het goed zal gaan. Ik zal jullie nog op de hoogte houden. Dank jullie wel, ben nu al happy… Annelies Hurkmans

Rijangst: Mijn angst is opgelost, ik ben een zeer gelukkig mens

Op 6 en 13 april heeft de groepscoaching plaatsgevonden in het Philips Stadion in Eindhoven. Graag wil ik vertellen hoe ik dit heb ervaren. Mijn eerste reactie was natuurlijk: het lukt ze nooit om mij te helpen, omdat ik al 15 jaar last van rijangst had. Wat er in deze 2 dagen is gebeurd is echt wonderbaarlijk. Ik rijd nu alleen op de snelweg naar mijn werk, kan al vele hindernissen ontlopen en denk hier dan helemaal niet meer aan tijdens het autorijden. Het langs het kanaal rijden en in rijen wachten voor de stoplichten bijvoorbeeld,  kost me totaal geen moeite meer. En als ik nu samen met mijn partner ben, dan rijd ik zo overal naartoe. Er zijn nog wel zeker slechtere / mindere dagen. Dan rijd ik rustig, maar wel op de snelweg… Ik ben een heel gelukkig mens. En dat het me is gelukt, daar ben ik super trots op. Ik heb me opgegeven voor de refresch middag op 14 september a.s. Daar verheug ik me op. Toch fijn om alles nog wat te herhalen en wat op te frissen. Bedankt en ik hoop dat ik nog van u mag horen! Annelies H.

Groepstraining: Ik rij weer op de autoweg en snelweg

Met mij gaat het super! Ik rij weer en elke keer gaat het beter. Ik rij weer op de autoweg en snelweg. Heerlijk, wat een vrijheid en zelfvertrouwen heb ik daarmee teruggekregen. Nogmaals BEDANKT! Marjo van Heemskerk

Rijangst/ reisangst: Het is allemaal goed gegaan

Langs deze weg wil ik jullie laten weten dat ik naar de Ardennen ben geweest en aan alle activiteiten heb meegedaan. Het was super stoer en ik ga volgende week met de trein naar Berlijn mijn moeder bezoeken. Jullie boek heb ik ondertussen gelezen en zal ik meerdere keren lezen. Het doet mij goed. Ik ben ook met een kennis de hele dag in een auto overal heen geweest en heb in een file gestaan! Dat is allemaal goed gegaan. Door deze reis naar de Ardennen heb ik wel de smaak te pakken gekregen om volgend jaar voor mijzelf lekker een reisje te boeken. Ik ben blij dat ik deze groepscoaching gevolgd heb en wil jullie daarvoor bedanken. Ik geniet ook veel meer zonder dat angst me beheerst omdat ik me nu beter/bewuster van alles ben. Annemieke

Rijangst: Na 1 dag geen angst meer, ik heb jouw gelijk gevonden

Allereerst nog bedankt voor de ontspannen coaching. Ik vond het fijn om naar jullie te luisteren. Ik was gisteren bij jullie in de groep. Toen ik naar huis reed, kreeg ik al het gevoel dat ik jullie waarheid had gevonden. Eigenlijk na de de eerste dag al... Bedankt! Leontien

Rijangst: Het is mij gelukt!

Na mijn eerste groepstrainingsdag heb ik een succesvolle poging gedaan om het gaspedaal in te drukken. Helemaal toppie!!! Het gevoel van vrijheid heb ik weer ervaren (zoals het 20 jaar geleden was). Op de weg terug vanuit Waddinxveen bekroop mij het gevoel weer van “ik moet (ik mag natuurlijk) weer genieten van de vrijheid om in een Audi A4 te zoefen over een snelweg”. Het is mij gelukt, op de A29 heb ik het gaspedaal flink ingetrapt en toen ik keek op de kilometerteller stond die op de 170km. Mooi he! Ik ben dit aan het vieren samen met mijn fles wijn. Mijn vrouw heeft avonddienst, dus vandaar. Maar die komt ook nog aan bod, als ze dadelijk thuis komt. Ha ha!!! Tot over 2 weken. Frank van de Zande

Rijangst: Autorit door tunnels en in het donker, alles ging perfect

Heb net MBA-examen gedaan en het ging geweldig. Brede blik, goed geslapen, rustig tegen mezelf gepraat, laatste dag iets anders gedaan. Autorit door de tunnels en in het donker; alles ging perfect. Het is hard werken, maar levert absoluut resultaat op. Ik wil eigenlijk nog een keertje naar jullie komen luisteren, weet niet wanneer jullie weer een seminar geven, maar dat zie ik wel. Even de positieve flow weer opsnuiven. Spreek jullie snel. Francien

Liftangst/ rijangst: Het gaat prima met ons

Ik ben in juni bij jullie geweest met mijn nonkel Diederick. Ik wil jullie hierbij laten weten dat het prima gaat met ons. Dirk stapt al wat vaker in de lift en ik neem nu toch al af en toe kleine stukjes snelweg zonder dat ik mij drukmaak. Ik geniet er zelfs van. Ik ben sowieso veel rustiger geworden en maak mij veel minder druk over van alles en nog wat en dat doet zo goed. Ik hoop dat het zo blijft! Veel dank voor de hulp. Hanneke

Rijangst: Zo klein als ik me toen voelde, zo volwassen voel ik me nu…

Tijd gaat snel, vooral als een probleem moet worden overwonnen. In augustus hebben jullie mij de kans gegeven om een keer extra te mogen komen om mijn angst voor de snelweg aan te pakken. We zijn samen de weg opgegaan en ik moest mijn hoofd verschillende richtingen draaien om me te leren kijken. Zo klein als ik me toen voelde, zo volwassen voel ik me nu. Ik heb leren kijken en door het kijken zie ik nu de wereld beter en helderder. Ik durf ook om in andere situaties sneller beslissingen en mijn verantwoordelijkheid te nemen, omdat ik meer 'overzicht' heb. Neemt niet weg dat voor de snelweg me toch nog vaak het gevoel van onzekerheid bekruipt. Telkens weer moet ik die drempel overwinnen en is het belangrijk om door te zetten. Ik wil jullie bedanken voor alle moeite die jullie voor me hebben gedaan. Dat jullie me serieus hebben genomen en me hebben willen helpen om een ander inzicht te krijgen, om te leren kijken en verantwoordelijkheid te nemen. Het is inderdaad van fobie naar vrijheid. Ik wens jullie heel veel succes voor de toekomst en wens jullie een gelukkig leven. Henk V

Rijangst: Ik heb het gehaald

Allereerst wil ik jullie bedanken voor de coachting op woensdag 18 september. Ik heb het als een bijzondere ochtend ervaren en vooral het stuk op de snelweg dat we samen hebben gereden. Dat stukje praktijk is voor mij erg duidelijk geweest en heeft me geleerd om nog beter en vooral op een andere manier te kijken. Dit laatste is wennen en ik moet me aanleren om oude gewoonten opzij te zetten, wat wel wat oefening vergt. Na wat korte en bekende stukken snelweg heb ik afgelopen donderdag de rit naar Utrecht gemaakt naar de Jaarbeurs voor een congres. Op de heenweg was ik wel gespannen. Uitgerekend nog een ongeluk aan de andere kant. Een auto dubbelgevouwen tegen de vangrail. Aan het eind van de A73 toen ik afslag Arnhem moest nemen (waar ik erg tegenop zag) sloeg de paniek toe. Ik had eerst een gigantische bocht naar links, toen een naar rechts en dan invoegen, waarna 5 baans, waarvan 2 naar Arnhem enz. en 2 Rotterdam + brede vluchtstrook. Toen zag ik niets meer. Ik reed half vluchtstrook, half invoegstrook en ben op het laatste nippertje op de vluchtstrook gestopt op het uiterste puntje, zodat het geen gevaar kon. Gelukkig is er geen enkel gevaar geweest. Ik heb eerst afgewacht tot de hartkloppingen zakten en toen eens rondgekeken. Ik heb mezelf gezegd: Tja, er zit maar een ding op. Terug kan niet. Er af kan niet, want er zijn alleen nog maar snelwegen. Dus ver vooruit kijken en ik ga nu rustig invoegen en pas mijn snelheid aan. Ik ben weer gaan rijden en het ging weer beter. Ik heb met mezelf afgesproken door te rijden naar Utrecht en niet halverwege via allerlei dorpjes naar Utrecht te gaan. Ik heb het gehaald. Bij de Jaarbeurs in de parkeergarage geparkeerd (ook al heel wat). Aan het eind van de middag dwars door het centrum naar Utrecht Zuid gereden waar mijn dochter woont. Daarna naar Utrecht Noord waar een andere dochter woont. Ik ben daar blijven slapen, want ik was behoorlijk moe. De volgende morgen ben ik om half negen naar huis gegaan. Erg druk, maar het ging goed. Ik merk wel, dat ik me moet laten gelden als ik wil invoegen en snelle beslissingen moet nemen, anders is de kans bekeken. Alles bij elkaar toch een prestatie vind ik zelf, al ben ik blij dat mijn man niet naast me zat. Dit durf ik voorlopig nog niet aan en daar baal ik wel van. Morgen heb ik weer een vrije dag en neem dan misschien weer dezelfde weg naar Arnhem en nu goed. Bedankt voor alles. P.S. Ik kwam nog een goede spreuk tegen naar aanleiding van de vraag wie de belangsrijkste persoon is in je leven: De basis van mijn leven is de omgang met mijzelf. Petra D
FEELING: Nooit meer bangFEELING: Nooit meer bangLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.