Bel ons

'Ik voel me nu overal op mijn gemak. Er is een wereld voor me opengegaan'

Reisangst

Herken je dit?

 • Je durft niet op vakantie, want stel dat je ver van huis iets overkomt
 • Je bent bang bent dat thuis iemand iets overkomt als jij weg bent
 • Je voelt je schuldig naar je partner en eventuele kinderen toe, want zij krijgen te maken met de gevolgen van jouw angst
 • Je schaamt je voor de rest van de wereld want: iedereen gaat toch gewoon op vakantie?
 • Hoe meer je pogingen onderneemt om de reisangst onder controle te krijgen, hoe erger het wordt
 • Je wilt het graag loslaten maar je hebt geen idee hoe

Reisangst behoort tot de zogenoemde ruimtelijke angsten. Heb je reisangst? Dan uit zich dat middels verschillende heftige  symptomen en klachten.

Symptomen bij reisangst

 • Niet meer helder kunnen nadenken
 • Hoge hartslag/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Oorzaak van jouw angst

Je eerste paniekaanval had een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Toch is het handig om te weten welke oorzaak aan jouw angst ten grondslag kan liggen.

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval en burn-out liggen op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood neervalt. Je hebt geen besef van wat er met je gebeurt. Ga je vervolgens fantaseren dat dit je opnieuw tijdens een reis kan overkomen, dan is reisangst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Oplossing

Wees gerust, want reisangst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

Aanpak reisangst

 • Reisangst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst reisangst voorblijft.

Tips bij reisangst

Hieronder vind je een video waarin Pieter Frijters je tips en advies geeft waarmee je zelf aan de slag kunt.

Reisangst: The don’ts

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

oplossingen

Eerst meer video-tips bekijken?

naar video-tips
Telegraaf: Nooit meer bang zijnTelegraaf: Nooit meer bang zijnLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.