Bel ons

'Ik voel me nu overal op mijn gemak. Er is een wereld voor me opengegaan'

Reisangst

Herken je dit?

 • Je durft niet op vakantie, want stel dat je ver van huis iets overkomt
 • Je bent bang bent dat thuis iemand iets overkomt als jij weg bent
 • Je voelt je schuldig naar je partner en eventuele kinderen toe, want zij krijgen te maken met de gevolgen van jouw angst
 • Je schaamt je voor de rest van de wereld want: iedereen gaat toch gewoon op vakantie?
 • Hoe meer je pogingen onderneemt om de reisangst onder controle te krijgen, hoe erger het wordt
 • Je wilt het graag loslaten maar je hebt geen idee hoe

Reisangst behoort tot de zogenoemde ruimtelijke angsten. Heb je reisangst? Dan uit zich dat middels verschillende heftige  symptomen en klachten.

Symptomen bij reisangst

 • Niet meer helder kunnen nadenken
 • Hoge hartslag/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Oorzaak van jouw angst

Je eerste paniekaanval had een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Toch is het handig om te weten welke oorzaak aan jouw angst ten grondslag kan liggen.

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval en burn-out liggen op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood neervalt. Je hebt geen besef van wat er met je gebeurt. Ga je vervolgens fantaseren dat dit je opnieuw tijdens een reis kan overkomen, dan is reisangst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAININGEN

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Tips bij reisangst

Hieronder vind je een video waarin Pieter Frijters je tips en advies geeft waarmee je zelf aan de slag kunt.

Reisangst: The don’ts

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Naar trainingen

Eerst meer video-tips bekijken?

Naar video-tips

Referenties

Rijangst/ reisangst: Het is allemaal goed gegaan

Langs deze weg wil ik jullie laten weten dat ik naar de Ardennen ben geweest en aan alle activiteiten heb meegedaan. Het was super stoer en ik ga volgende week met de trein naar Berlijn mijn moeder bezoeken. Jullie boek heb ik ondertussen gelezen en zal ik meerdere keren lezen. Het doet mij goed. Ik ben ook met een kennis de hele dag in een auto overal heen geweest en heb in een file gestaan! Dat is allemaal goed gegaan. Door deze reis naar de Ardennen heb ik wel de smaak te pakken gekregen om volgend jaar voor mijzelf lekker een reisje te boeken. Ik ben blij dat ik deze groepscoaching gevolgd heb en wil jullie daarvoor bedanken. Ik geniet ook veel meer zonder dat angst me beheerst omdat ik me nu beter/bewuster van alles ben. Annemieke

Reisangst – Deze vakantie is een groot succes

Ik ben prima getuned!!! Ja hoor! Knappe obers, Engelsen in rare bikini's, grappige vogeltjes, het ruisen van de palmbomen. Ik heb het allemaal weer gezien, gehoord, gevoeld etc. Heb gezeild! Deze vakantie is een groot succes, voel me geweldig! Wat kan ik veel! Groeten, Marianne

Persoonlijke consult: Ik dank jullie oprecht voor jullie hulp

Het einde van afgelopen jaar heb ik jullie via de telefoon laten weten dat het wat minder met me ging. Ik keek negatief tegen het leven aan. Ik had het echt heel erg moeilijk en zag het even niet meer zitten. Ik heb jullie toen ook verteld dat ik in februari naar Denemarken zou vertrekken voor school, om daar deel te nemen aan een project met Internationale studenten. Ik zag er als een berg tegenop. Jullie hebben mij toen via de telefoon met bepaalde oefeningen, weer helder laten denken.  Nu kan ik achteraf vertellen dat ik geen moment heimwee gehad heb en altijd vol zelfvertrouwen in mijn schoenen heb gestaan. Ik dank jullie dan ook oprecht voor jullie hulp en alle hulp die u anderen hebt gegeven. Harry

Reactie uit Londen

Het is lekker weer in Londen. Het boek gaat niet uit mijn tas maar ik geniet ook van de mooie gebouwen Nog bedankt! Gerrit
Telegraaf: Nooit meer bang zijnTelegraaf: Nooit meer bang zijnLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.