Bel ons

'Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit deze angst had'

Prikangst/ naaldvrees/ angst voor bloedprikken

Heb je last van prikangst? Meestal is er niets aan de hand, totdat je bloed moet prikken of voor een verre vakantie bij de dokter een injectie moet halen.

Prikangst ervaring

Naaldvrees uit zich op verschillende manieren. Het kan gebeuren dat je zelf ineens misselijk wordt of flauwvalt als jouw partner geprikt moet worden. Maar meestal betreft het jezelf; complete paniek wanneer je bij de dokter een spuit moet halen. Er vallen mannen van 1 meter 95 en 120 kilo zomaar flauw bij het zien van een naald. Het kan de beste overkomen.

Oorzaak naaldvrees

Naaldvrees ontstaat onverwachts. Je ziet het niet aankomen. Jouw geest is overbelast, bijvoorbeeld door zorgen, verdriet, boosheid, frustratie of slaapgebrek, of je bent gewoon in gedachten ergens anders. Iemand krijgt een prik, of er moet bij jezelf bloed worden afgenomen en ineens…

Het lijkt alsof je in elkaar zakt en nooit meer op kunt staan en raakt in paniek. Het kan ook zijn dat je helemaal tegen de vlakte gaat en dat als zo’n trauma ervaart dat je er sindsdien alles aan doet om een vergelijkbare situatie te vermijden.

Symptomen bij prikangst

  • Niet helder meer kunnen denken
  • Trillen/ zweten/ misselijkheid
  • Hoge adem/ hyperventileren
  • Snelle hartslag/ druk op de borst
  • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
  • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Jouw leven zonder prikangst

De huisarts adviseert je wat buisjes bloed te laten nemen. Een dag later zit je in de wachtkamer te wachten om bloed te laten afnemen. Je verdiept je in een artikel uit een tijdschrift. Je wordt naar binnen geroepen en vindt het jammer dat je het artikel niet eerst hebt kunnen uitlezen. Je bent nieuwsgierig hoe het prikken in zijn werk gaat en volgt iedere handeling met interesse. Voordat je het weet ben je alweer klaar.

State of mind

Met MindTuning™ leer je diezelfde state of mind te bereiken. Dankzij nieuwe gereedschappen die jouw zelfvertrouwen met de dag doen groeien.

MindTuning-aanpak naaldvrees

  • Naaldvrees is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
  • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig/ fobisch maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
  • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van naaldvrees voorblijft.

TIPS Naaldvrees: Do’s & Dont’s

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

oplossingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
YES: Gevangen in een fobieYES: Gevangen in een fobieLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.