Bel ons

'Mijn angst is opgelost, ik ben een zeer gelukkig mens.'

Podiumangst/ plankenkoorts

Alle ogen van de aanwezigen zijn op jou gericht. Een optreden lijkt op een wedstrijd en de angst blokkeert je. Je beseft dat iedereen ziet dat je nerveus bent, bloost, trilt, misselijk wordt of dat het zweet je uitbreekt.

Bij podiumangst is de angst vooraf nog het ergst. Deze angst komt het meest voor bij presentatoren, cabaretiers, zangers, toneelspelers en musici. Het staat je carrière flink in de weg. Ongeveer 60 procent van jouw collega’s slikken medicatie tegen deze angst. Het geneest de angst echter niet.

Sociale angst

Podiumangst is een sociale angst. Het heeft alles te maken met andere mensen. Je weet dat je het publiek niet kunt vragen of je het nog eens mag overdoen. In gedachten zie je dat alle blikken op jou zijn gericht.

Controle

De meest voorkomende reactie is dat je controle over je klachten probeert te krijgen. Je probeert bijvoorbeeld uit alle macht het trillen te stoppen. Het werkt niet. Het zorgt er juist voor dat de symptomen nog heviger worden.

Symptomen en klachten

 • Trillen
 • Verstijven
 • Verhoogde hartslag
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Duizelingen/ tintelingen
 • Willen vluchten

Oorzaken

Je eerste paniekaanval op het podium heeft een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Maar toch is het handig om te weten.

 • Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.
 • Je opvoeding: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Of: ‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Schaam je, wat zal iedereen wel niet van je denken’. Wanneer je vaker tijdens je opvoeding een van deze uitspraken gehoord hebt, maakt je dat extra gevoelig voor een sociale angst.
 • Kijken je ouders erg op tegen autoriteit dan heb je daar waarschijnlijk iets van meegekregen. Ook dat maakt je gevoeliger voor sociale angst.
 • Aandacht zorgt voor groei. Is je een keer een reactie overkomen zoals trillen, overmatig zweten of blozen, dan is er niets aan de hand. Pas wanneer je daar veel aandacht aan geeft wordt je sociale angst groter en kan deze zelfs extreme vormen aannemen.
 • Er op letten wat anderen van je vinden maakt je onzeker. Wanneer je daar veel belang aan hecht, dan wordt dat jouw probleem en geen gering probleem. Je zult nooit weten wat een ander van je vindt. Zegt iemand ‘Ik vind je slim’ en je vindt jezelf ook slim, dan geloof je dat. Zegt iemand hetzelfde en vind je jezelf helemaal niet zo intelligent, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.

Oplossing

Heb je hoogtevrees, maar kom je nooit op hoogte en hoeft dat ook niet voor je werk? Dan valt daar prima mee te leven. Maar als performer met podiumvrees is dat anders. Je wordt er keer op keer mee geconfronteerd. Het vraagt dringend om een oplossing!

Vrijheid

Wees gerust, want podiumangst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

MindTuning-aanpak angst & fobie

 • Angst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig/ fobisch maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Het resultaat

Voor ieder optreden ben je prettig ontspannen en gemakkelijk in staat om je te concentreren op andere zaken. Want je bent er van overtuigd dat je performance altijd goed gaat. Met MindTuning™ leer je om voor een optreden altijd in deze ‘state of mind’ te komen.

Video-tip podiumangst/ plankenkoorts

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Oplossingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
YES: Gevangen in een fobieYES: Gevangen in een fobieLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.