Bel ons

'Mijn angst is opgelost, ik ben een zeer gelukkig mens.'

Podiumangst/ plankenkoorts

Alle ogen van de aanwezigen zijn op jou gericht. Een optreden lijkt op een wedstrijd en de angst blokkeert je. Je beseft dat iedereen ziet dat je nerveus bent, bloost, trilt, misselijk wordt of dat het zweet je uitbreekt.

Bij podiumangst is de angst vooraf nog het ergst. Deze angst komt het meest voor bij presentatoren, cabaretiers, zangers, toneelspelers en musici. Het staat je carrière flink in de weg. Ongeveer 60 procent van jouw collega’s slikken medicatie tegen deze angst. Het geneest de angst echter niet.

Sociale angst

Podiumangst is een sociale angst. Het heeft alles te maken met andere mensen. Je weet dat je het publiek niet kunt vragen of je het nog eens mag overdoen. In gedachten zie je dat alle blikken op jou zijn gericht.

Controle

De meest voorkomende reactie is dat je controle over je klachten probeert te krijgen. Je probeert bijvoorbeeld uit alle macht het trillen te stoppen. Het werkt niet. Het zorgt er juist voor dat de symptomen nog heviger worden.

Symptomen en klachten

 • Trillen
 • Verstijven
 • Verhoogde hartslag
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Duizelingen/ tintelingen
 • Willen vluchten

Oorzaken

Je eerste paniekaanval op het podium heeft een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Maar toch is het handig om te weten.

 • Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.
 • Je opvoeding: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Of: ‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Schaam je, wat zal iedereen wel niet van je denken’. Wanneer je vaker tijdens je opvoeding een van deze uitspraken gehoord hebt, maakt je dat extra gevoelig voor een sociale angst.
 • Kijken je ouders erg op tegen autoriteit dan heb je daar waarschijnlijk iets van meegekregen. Ook dat maakt je gevoeliger voor sociale angst.
 • Aandacht zorgt voor groei. Is je een keer een reactie overkomen zoals trillen, overmatig zweten of blozen, dan is er niets aan de hand. Pas wanneer je daar veel aandacht aan geeft wordt je sociale angst groter en kan deze zelfs extreme vormen aannemen.
 • Er op letten wat anderen van je vinden maakt je onzeker. Wanneer je daar veel belang aan hecht, dan wordt dat jouw probleem en geen gering probleem. Je zult nooit weten wat een ander van je vindt. Zegt iemand ‘Ik vind je slim’ en je vindt jezelf ook slim, dan geloof je dat. Zegt iemand hetzelfde en vind je jezelf helemaal niet zo intelligent, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.

Oplossing

Heb je hoogtevrees, maar kom je nooit op hoogte en hoeft dat ook niet voor je werk? Dan valt daar prima mee te leven. Maar als performer met podiumvrees is dat anders. Je wordt er keer op keer mee geconfronteerd. Het vraagt dringend om een oplossing!

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die zeer effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAININGEN

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Het resultaat

Voor ieder optreden ben je prettig ontspannen en gemakkelijk in staat om je te concentreren op andere zaken. Want je bent er van overtuigd dat je performance altijd goed gaat. Met MindTuning™ leer je om voor een optreden altijd in deze ‘state of mind’ te komen.

Video-tip podiumangst/ plankenkoorts

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tipsreferenties
YES: Gevangen in een fobieYES: Gevangen in een fobieLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.