Bel ons

'Ik wilde in een veilige setting, ontspannen mijn klachten oplossen. Bij MindTuning vond ik precies wat ik zocht'

Duizeligheid

De eerste keer dat duizeligheid je overvalt, kan dit spontaan een paniekaanval tot gevolg hebben. Je bent daar extra gevoelig voor als je een periode van spanning, roofbouw of slecht slapen achter de rug hebt. Wanneer je bedenkt dat dit jou morgen weer kan overkomen en je situaties gaat vermijden, dan wordt het tijd om er iets aan te doen.

Psychische component

Duizeligheid heeft een sterke psychische component en zolang die niet wordt opgelost, boezemt duizeligheid je angst in. Immers, zo denk je, vroeg of laat gaat het een keer flink fout…

Symptomen bij angst voor duizeligheid

 • Niet helder meer kunnen denken
 • Verhoogde hartslag/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ droge mond
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Oorzaken duizeligheid

 • Bij 1 op de 3 mensen vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak.
 • Veel klachten komen voort uit medicijngebruik en lage bloeddruk.
 • Soms wordt ook het evenwichtsorgaan aangewezen als de boosdoener. Maar deze diagnose blijkt vaak niet te kloppen.
 • Meestal komt duizeligheid voort uit stress. Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor het verergert.
 • Door het werken met tienduizenden mensen heeft Pieter Frijters iets ontdekt wat veel mensen extra gevoelig voor duizeligheid maakt en waarvoor een eenvoudige oplossing is. Maar eerst dient de psychische component te worden aangepakt, pas dan komt de rest.

Ziekte van Ménière of niet?

Heb je last van duizeligheid, dan zul je vaak ook aan de Ziekte van Ménière hebben gedacht. Dat is een ziekte van het evenwichtsorgaan. Toch heeft het zelden iets met je evenwichtsorgaan te maken. Zelfs wanneer Ménière wordt vastgesteld, blijkt die diagnose lang niet altijd juist. In de MindTuning™-praktijk blijkt een zogenaamde Ménière meestal snel op te lossen. Met uitzondering van die mensen die een beroerte of een evenwichtsorgaaninfectie hebben gehad.

Gevolgen

Als je vaak duizelig bent en uit angst daarvoor situaties gaat mijden, heeft dat niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen!

In het ergste geval kan het zelfs een enorme wissel op je relatie(s) trekken.

Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw angst. Ze zijn getuige van jouw paniekaanvallen, of krijgen te maken met jouw vermijdingsgedrag.

Schuldgevoel of boosheid komt regelmatig voor. Omdat je niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder bent die je zou willen zijn.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst om duizelig te worden. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om weer optimaal van het leven te genieten?

Het is ook voor jou weggelegd!

Aanpak angst/ vermijdingsgedrag bij duizeligheid

 • Je hebt te maken met een klein ‘programmafoutje tussen je oren’ dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst valkuilen vermijdt.

TIP: Onderwerp en doel

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

oplossingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
Telegraaf: Nooit meer bang zijnTelegraaf: Nooit meer bang zijnLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.