Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn vrijheid teruggekregen'

Claustrofobie

Besef je dat je ergens niet weg kunt en je raakt in paniek, dan heb je last van claustrofobie.

Wet van Einstein

‘De belangrijkste problemen kunnen niet worden opgelost binnen hetzelfde kader waarin ze gecreëerd zijn’, zo luidt de wet van Einstein. Zoals je rijangst beter niet oplost in de auto en vliegangst beter niet in een vliegtuig, zo los je claustrofobie beter niet op in een skigondel, trein, lift of een vliegtuig. Maar wel in een rustige setting zonder psychische druk van een engteavontuur dat direct op je wacht. En dat is nu precies wat MindTuning doet.

Herken je dit?

 • ’s Morgens heb je een vergadering 20 hoog in het WTC gebouw. Je gaat met de trap,want alles is je liever dan met de lift.
 • Je zit in de trein en nu de deur dicht is besef je dat je er niet uit kunt. Je bent te laat om uit te stappen en je raakt in paniek.
 • Je komt op de snelweg in een file terecht en de vluchtstrook is afgesloten wegens werkzaamheden. Je wordt bijna gek bij de gedachte dat je nergens heen kunt.

Controle

Je zult hebben gemerkt dat hoe meer je pogingen onderneemt om je claustrofobie onder controle te krijgen, hoe erger het wordt. Je wilt het graag loslaten maar je hebt geen idee hoe je dat doet.

Symptomen bij claustrofobie:

 • Niet meer helder kunnen denken
 • Trillen/ zweten
 • Droge mond/ tintelingen/ duizelingen
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Snelle hartslag/ pijn op de borst
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Claustrofobie op z'n ergst

Wanneer op een drukke receptie je darmen van streek raken en je vervolgens de deur van het toilet niet op slot durft te doen, dan heb je een ernstige vorm van engtevrees. In dit geval heb je iemand nodig die voor de toiletdeur gaat posten. Maar niet getreurd! Want hoe ernstiger je claustrofobie, des te gemakkelijker is die op te lossen.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING CLAUSTROFOBIE

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Bekijk eens onderstaande video waarin Pieter Frijters je uitleg geeft over claustrofobie en de MindTuningmethode.

Tip claustrofobie: Goed waarnemen

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips

Referenties

Claustrofobie: Ik heb heerlijk alleen gereden

Hierbij een postieve mail. Ik heb heerlijk alleen naar Rotterdam gereden. Wel wat files gehad en meteen in Waddinxveen stond het vast voor de brug. Maar ik kan nu de plaatselijke schoenwinkel etalage beschrijven en even verder het dagmenu van het restaurant. En, oh ja, wat een mooie oude pandjes vooraan in de straat... Later in de file dacht een vrachtwagenchauffeur blijkbaar dat ik aan het flirten was toen ik zijn vrachtwagen aan het bekijken was en kreeg ik een vriendelijk lachje en een toetersalvo toen ik weer verder reed. Weer later belde mijn man op. Hij wilde dat ik meteen naar huis kwam en ik zag de files ook weer richting het zuiden. In plaats van meteen in de verdediging te gaan zei ik: 'Bedankt lieverd. Ik vind het echt heel fijn dat je me mist. Gezien het feit dat er veel files staan kom ik wat later naar huis, als het wat rustiger is.' Dus ik zei niet: 'Ik wil niet in de file staan!! Nogmaals bedankt! Charlotte

Liftangst/ rijangst: Het gaat prima met ons

Ik ben in juni bij jullie geweest met mijn nonkel Diederick. Ik wil jullie hierbij laten weten dat het prima gaat met ons. Dirk stapt al wat vaker in de lift en ik neem nu toch al af en toe kleine stukjes snelweg zonder dat ik mij drukmaak. Ik geniet er zelfs van. Ik ben sowieso veel rustiger geworden en maak mij veel minder druk over van alles en nog wat en dat doet zo goed. Ik hoop dat het zo blijft! Veel dank voor de hulp. Hanneke

Claustrofobie: Dank voor 2 intensieve leerzame dagen

Ik wil jullie vanaf deze plaats nogmaals bedanken voor de twee intensieve, leerzame maar bovenal resultaatgerichte dagen. Het is een verademing om alleen met het probleem bezig te zijn en niet met allerhande randverschijnselen, zeker nu blijkt dat jullie methode zo effectief is! Op 3 november moet het allemaal gaan gebeuren voor mij; dan nemen we deel aan een concertwedstrijd waar we nu inmiddels enkele maanden mee bezig zijn. En een paar dagen later ga ik zelf naar het theater om te genieten van een mooie voorstelling. Ik zal jullie laten weten hoe het gaat, maar dat zal geen verrassing zijn. Ik heb er in elk geval heel veel zin in en zie niet als een berg tegenop, zoals dat de laatste jaren het geval was. Nogmaals bedankt, veel succes met jullie werk en ik laat van me horen! Marleen

Claustrofobie: Ik ben heel blij

Het is nu 2 weken geleden sinds de laatste cursus dag en ik ben op zoek gegaan naar jullie ongelijk. Ik heb het niet gevonden! Het gaat prima, de eerste wc-deur heb ik al verslagen en de lift moet ik nog tegenkomen. In de cafés en restaurants gaat het erg goed, ben dus heel blij. Maar het belangrijkste is wat jullie zeiden over de kinderen. Dat ze best een dip mogen hebben en dat is waar. Elke dag denk ik eraan en het komt hen en mij ten goede. Ben nog steeds benieuwd hoe het tunen precies werkt, maar ééns ga ik de 3-daagse cursus volgen en kom dan vast achter jullie 'geheim'. Het gaat jullie goed en dank voor jullie energie tijdens de 2 dagen. Ook dank voor de dames, die bij het eerste telefonische contact mij over de streep hebben getrokken door hun belangstellende woorden en die zorgden voor de heerlijke lunches. Marie

Claustrofobie: Ik ben weer als vanouds in gondels en liften geweest en geniet

Mei vorig jaar ben ik bij jullie geweest in twee groepsessies (op twee vrijdagen). Ik was degene die niet de skigondels en skiliften meer in durfde. Misschien kunnen jullie het nog herinneren. We speelden het toen na. Ik ben net een paar weken terug van wintersport en ik ben weer zoals vanouds in gondels en liften geweest, en ik kan er weer van genieten. Dit ervaar ik als een persoonlijke overwinning waarbij ik zeer trots ben op mezelf. De tijd tot aan en de beslissing om erin te stappen was niet makkelijk. De eerste minuten in de gondel nog spanning, maar die zakte snel weg. Ik durfde erin te stappen dankzij het vertrouwen vanuit de groep-sessies. Dankzij het lef hebben om te durven kijken. En dankzij de tip dat het geen zin heeft om vooraf allerlei scenario's te bedenken, je krijgt het toch niet onder controle en dat hoeft ook niet. En iets wat ik er zelf aan heb toegevoegd: "stel dat je flauw valt, geeft niet, je komt weer bij, dood zal je niet gaan". Ook heeft het mij geholpen om niet alleen erin te gaan. Ook durf ik nu weer een vliegtuig in. Bedankt voor jullie hulp! Het is belangrijk voor m'n verdere leven dat ik er overheen ben. Jan Groen

Claustrofobie: dit is voor mij een topjaar

Omstreeks juni ben ik twee keer, samen met mijn vriendin bij jullie geweest voor een persoonlijk consult. Snelwegen, tunnels, liften, vliegtuigen e.d. waren voor mij een regelrechte ramp. Het gaat nu erg goed met mij. Het probleem is nog niet helemaal uit de wereld, maar stukjes bij beetjes win ik steeds meer terrein. Zo ben ik naar Praag geweest en was de metro aldaar geen probleem. Binnenkort ga ik met vrienden met de Thalys naar Parijs een a.s. september met het vliegtuig naar Spanje. Ook al boezemt mij dit nog steeds wel angst in, ik kan me nu wel voorstellen dat ik deze vormen van vervoer ga gebruiken. Als geheugensteuntje gebruik ik jullie boek, dat zeer verhelderend werkt. Kortom, dit is voor mij een Topjaar. Cees en Marissa

Claustrofobie: Genieten van lange treinreizen en gesloten deuren

Ik ben dus in Napels na lange treinreizen en vele gesloten deuren en ik geniet er van. Veel dank! Ton

Persoonlijk consult: Mijn angst is weg!

Ik wil jullie even laten weten dat ik nergens angst meer voor heb. Niet in bergliften voor vliegen enz. Het is zo heerlijk dat dit weer mogelijk is. En dat allemaal door jullie. Ik wil jullie daarvoor nog heel hartelijk bedanken. Judith
EVA over angstEVA over angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.