Stress door zweetangst
Als je bang bent om te gaan zweten in het bijzijn van anderen is dat een grote bron van stress voor je. Stress door zweetangst leidt tot meer zweten, wat je angst nog verder triggert. En zo beland je in een vicieuze cirkel. Hoe kom je hier uit?
Waarom mensen zweten
Wanneer zweten stress veroorzaakt wil je waarschijnlijk niets liever dan nooit meer transpireren. Toch is zweten van levensbelang en heel normaal. We doen het allemaal. Het is een reactie van ons lichaam om af te koelen. Dit heet met een moeilijk woord thermoregulatie. In onze huid zitten zweetkliertjes (wel tussen de 2 en 5 miljoen) die van onze hersenen een signaal krijgen om zweet af te geven als onze lichaamstemperatuur te hoog is, waardoor onze lichaamstemperatuur daalt.
We hebben 2 soorten zweetklieren. De eccriene en apocriene zweetklieren. De ecrienne zweetklieren komen het meeste voor en zorgen bijvoorbeeld voor klamme handen, druppels op je voorhoofd en zweetvoeten. De apocriene zweetklieren zitten in je oksles en je schaamstreek.
Oorzaken van zweten
Er zijn diverse oorzaken voor het stijgen van onze lichaamstemperatuur, waardoor het zweten wordt getriggerd. Zoals warm weer, sporten en het dragen van te dikke of synthetische kleding.
Ook zijn er medicijnen die stoffen bevatten waardoor je overmatig zweten gaat. Denk bijvoorbeeld aan de pil en antidepressiva.
Een lichamelijke oorzaak die overmatig zweten tot gevolg heeft is bijvoorbeeld koorts. Ook kun je last hebben van opvliegers tijdens de overgang waarbij je het ineens bloedheet krijgt en begin te zweten. Je zweet eveneeens meer als je last hebt van overgewicht. Als je teveel zoete dingen eet of drinkt, voert je lichaam dit ook af door middel van zweten.
Een andere reden waarom mensen overmatig zweten is als gevolg van angst en stress. Dat komt omdat angst en stress er onder meer voor zorgen dat je bloedvaten zich vernauwen en je hart sneller gaat kloppen. Het gevolg is dat ook nu je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Je gaat zweten om weer een normale lichaamstemperatuur te krijgen.
Waarom heeft zweet een onaangename geur?
Zweet kan gepaard gaan met een doordringende geur. Als het gaat om zweet dat wordt geproduceerd door eccriene zweetklieren is het in eerste instantie geurloos. Maar bacteriën op onze huid die zich met ons zweet voeden produceren bijproducten die ruiken naar iets dat lijkt op de geur van ui, kaas of azijn.
De apocriene klieren in de oksels en schaamstreek houden zich wel bezig met geurproductie. Daarbij geldt dat iedereen z’n eigen persoonlijke geur produceert. Bij de een is die indringender dan de ander. Zo komt het dat sommigen die een heel neutrale geur produceren niet of nauwelijks naar zweet ruiken, zelfs als zij zich enorm inspannen.
Een andere reden voor transpiratiegeur is als je lichaam te weinig vet- of glucose kan verbranden en overgaat op eiwitten als bron van energie. Je zweet gaat dan ruiken naar ammoniak.
De geur van angstzweet
Ook angstzweet kun je ruiken, dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die vrijkomt bij angst. De geur wordt wel omschreven als grasachtig, of muskusachtig. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ruiken van angstzweet anderen alert maakt. Best logisch als je bedenkt dat ons oerinstinct erop is gericht eventueel gevaar zo vroeg mogelijk te detecteren. Ook roept de geur van angstzweet onbewust een gevoel van empathie bij mensen op.
Wanneer is er sprake van zweetangst?
Heb je last van zweetangst, dan ben je intens bang om in sociale situaties overmatig te gaan zweten. Vooral in situaties waarin je je bekeken voelt ben je bang voor natte plekken op je rug of onder je oksels die zichtbaar worden door je kleding heen. Of dat er transpiratie druppels verschijnen op onbedekte lichaamsdelen. Je hart slaat op hol en je gaat misschien ook trillen of wordt duizelig. De stress zorgt er zoals gezegd voor dat je lichaamstemperatuur omhoog schiet, waardoor je nog meer gaat zweten. Je schaamt je dood en wilt het liefste vluchten uit de situatie waarin je je dan bevindt. Je vermijdt dan ook bij voorkeur sociale situaties.
Oorzaken stress door zweetangst
Stress door zweetangst valt onder de noemer sociale angsten. Het heeft tenslotte alles te maken met angst om negatief beoordeeld te worden door anderen. Vaak is de oorzaak ervan dat je ooit een nare opmerking hebt gehad in verband met zweten. Bijvoorbeeld dat je hand klam aanvoelt, dat je zweetdruppels hebt op je bovenlip of voorhoofd, dat er zweetplekken te zien zijn op je T-shirt, of dat je naar zweet ruikt. Of dat iemand er een onschuldig grapje over maakte en jij dat niet luchtig hebt opgevat.
Het kan ook zijn dat je één van deze zaken bij een ander hebt waargenomen en je bent gaan afvragen: heb ik dit ook? En je het niet meer hebt kunnen loslaten omdat je een slecht zelfbeeld hebt, of een perfectionist bent die doodsbang is om niet aan alle normen en waarden te voldoen.
Ben je er klaar voor om af te rekenen met zweetangst? Schrijf je in voor onze Groepstraining>>
Wat je zelf kunt doen tegen overmatige transpiratie:
Heb je echt last van overmatige transpiratie? Ga dan eerst na of er sprake is van een onderliggende aandoening, zoals diabetes, hypoglykemie, een te snel werkende schildklier, of een ander medisch euvel, zodat hier iets aan gedaan kan worden.
Is er geen medische oorzaak? Neem dan de volgende tips ter harte:
Tip 1 – Vermijd irriterende stoffen
Vermijd deodorant met irriterende stoffen zoals alcohol zodat je geen geïrriteerde huid krijgt. Gebruik bij voorkeur pH-neutrale deo en zeep.
Tip 2 – Zorg voor een goede lichaamshygiëne
Zorg voor een goede lichaamshygiëne. Was jezelf regelmatig om bacteriën geen kans te geven. En verwijder je okselhaar omdat zweetgeur daar gemakkelijk in blijft hangen.
Tip 3 – Draag de juiste kleding
Draag kleding die gemaakt is van luchtig, ademend materiaal zoals katoen en zijde. En draag wijde kleding waardoor overmatig zweet verdampt. Loop als het mooi weer is veel op blote voeten. Of draag wol (dit is antibacterieel). Denk daarbij ook aan wollen of katoenen sokken.
Tip 4 – Vermijd deze voedingsmiddelen
Vermijd te pittig eten, sterke kruiden, veel knoflook, teveel alcohol, teveel suiker en pas op met cafeïne houdende dranken.
Tip 5 – Leer omgaan met stress
Leer omgaan met stress. Een training in zelfvertrouwen en assertiviteit helpt je hierbij.
Tip 6 – Onthoud dit…
Onthoud dat zweten een normaal verschijnsel is en iedereen daar wel eens last van heeft. Het wordt pas een probleem als jij er een probleem van maakt.
Behandeling van zweetangst
Lukt het je niet om je stress door zweetangst los te laten? En wil je verder door ons worden geholpen? Dit zijn de mogelijkheden:
Ga naar: Groepstraining
Ga naar: 1 op 1 Persoonlijk Consult
Of ga vanuit huis in je eigen tempo aan de slag via de online training ‘Afrekenen met Zweetangst’
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579