Stoppen met pleasen
Ben jij altijd maar bezig om het anderen naar de zin te maken? Dan ben je waarschijnlijk wat we een people pleaser noemen. Check hier of jij inderdaad aan het profiel van pleasen voldoet en wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn. En het aller belangrijkste: ontdek hoe je kunt stoppen met pleasen.
Niemand zal het betwisten: het komt over het algemeen ontzettend aardig over als je altijd maar je best doet om anderen te behagen. Maar als je eerlijk bent, ren jij niet je benen uit je lijf voor anderen, maar vooral voor jezelf vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen. Met andere woorden: wat er achter je goedgeefsheid zit is dat je serieus genomen, aardig gevonden, of geaccepteerd wilt worden door anderen. En dat je warmte wilt krijgen, liefde, goedkeuring of waardering.
Dubbele bodem
Het is dus nogal dubbel. En niet alleen vanwege je eigenlijke motivatie om je steeds maar uit te sloven voor of in het belang van anderen, maar ook omdat je denkt dat je er de zoete vruchten van plukt (de glimlach/ goedkeuring van een ander). Terwijl de vruchten, als je goed kijkt, juist wrang zijn. Want als je steeds doet wat andere mensen willen en je het iedereen altijd naar de zin maakt, ga je over je grenzen heen en negeer jij je eigen behoeften.
Waarom mensen pleasen
Pleasen is naast vechten, vluchten of bevriezen een overlevingsmechanisme. Je doet het zonder erbij na te denken, het is een automatisme. Vaak stamt dat uit de kindertijd. Als je geleerd hebt dat pleasen de manier is om aandacht, goedkeuring of liefde te krijgen, of je veilig te voelen, is het logisch dat je please gedrag bent blijven herhalen.
De gevaren van pleasen
Zoals al genoemd, gaat pleasen als je er goed naar kijkt ten koste van jezelf. Je doet en zegt dingen in eerste instantie niet omdat je ze graag wilt doen, of oprecht meent, maar uit angst voor afwijzing. Het gevaar is dat je jezelf volkomen kwijtraakt en niet meer weet wat je zelf wilt en vindt en waar jij eindigt en de ander begint, of andersom.
Afgezien van het feit dat jij jezelf als people pleaser voorbij loopt, kunnen mensen ook misbruik van je gaan maken en over grenzen heen gaan. Jij bent immers een gemakkelijk doelwit want jij negeert je eigen behoeften, zegt geen ‘nee’ en plooit je moeiteloos naar de ander.
Ook kan jouw gedrag gezien worden als slijmen en dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilde van anderen. Je oogst dan ergernis en afkeuring.
Voorbeelden van pleasen
Er zijn verschillende manieren waarop please gedrag tot uiting komt:
- Je probeert uit alle macht aan de verwachtingen van anderen te voldoen, zowel privé als op het werk. En je streeft de wensen en verlangens van anderen na.
- Je neemt weinig of geen tijd voor jezelf. Jouw kostbare tijd wordt vooral opgeslokt door het doen van dingen voor anderen.
- Je praat anderen naar de mond en zegt wat zij willen horen en geeft anderen gelijk ook als je weet dat zij ongelijk hebben.
- Je zegt geen ‘nee’ als je ergens geen zin in of tijd voor hebt. En je vermijdt conflicten.
- Je zegt vaak ‘sorry’ en verontschuldigt je als dat helemaal niet nodig is.
Gevolgen van pleasen
Als je niet bezig bent met wat jij graag wilt, leidt dat tot ontevredenheid en je ongelukkig voelen. Steeds maar bezig zijn met hoe je het leven van anderen zo aangenaam mogelijk kunt maken, levert veel spanning en stress op. Je loopt continu op je tenen en jezelf voorbij. Als je niet oppast resulteert het in emotionele uitputting en burn-out. Lees hier alles over de symptomen van burn-out >>
-
Gevolgen voor je werk en carrière
Op je werk en in je carrière is het belangrijk om assertief en zelfverzekerd te zijn om je volledig te kunnen ontplooien en je doelen te bereiken. Omdat je als pleaser op je werk doet wat anderen van je verwachten, in plaats van te handelen op basis van je eigen ambities en verlangens, vermindert je werkplezier en loop je het risico dat je carrièrekansen misloopt. Ook opbranden door overwerken ligt op de loer omdat je geen kans voorbij laat gaan om anderen het werk uit handen te nemen.
-
Gevolgen voor vriendschappen
Als je in vriendschappen en relaties niet jezelf bent en je focus ligt op aardig gevonden willen worden, blijven relaties oppervlakkig en kun je geen diepe vriendschappen sluiten waarin respect voor elkaars verschillen (van mening) ook een plaats mag hebben. Ook geef je als je iedereen te vriend houden wilt door middel van please gedrag, anderen geen gelegenheid om jou echt te leren kennen.
-
Gevolgen voor je relatie
In een liefdesrelatie leidt pleasen tot een ongelijkwaardige relatie waarbij de balans volledig kan doorslaan. Je parter voelt zich bijvoorbeeld verstikt als jij alles uit handen neemt. Aan de andere kant kan de ander het ook best gemakkelijk vinden als jij jezelf op alle fronten wegcijfert, je compleet aanpast en bijvoorbeeld naast je baan ook alle klussen in en om het huis op je neemt. Ondertussen loop jij op je tenen. En omdat je conflicten mijdt is er geen gezonde communicatie mogelijk die noodzakelijk is voor een goede relatie. Je kunt je werkelijke emoties niet uiten en de spanningen en stress in jou lopen op. Je creëert daarmee niet alleen een vruchtbare voedingsbodem voor burn-out, maar ook voor het ontwikkelen van een angststoornis en zelfs depressie.
Pleasen en narcisme; een hoofdstuk apart
Als pleaser ben je ook een geweldig slachtoffer voor narcisten omdat je een laag zelfbeeld hebt en je eigen grenzen niet bewaakt. Zij zullen graag een relatie met jou willen aangaan. Een narcist zal je inpalmen door eerst JOU te gaan pleasen. Hij of zij doet dit echter in een heel andere context dan waarin jij jezelf ondergeschikt maakt aan anderen. Het is de bedoeling om je vertrouwen te winnen en afhankelijk te maken. Om daarna als een blad aan een boom om te slaan en je leven tot een hel te maken. Voordat je het weet val je ten prooi aan manipulatie en emotionele chantage. Het is een hoofdstuk apart en wil je dáár meer over weten, lees dan:
Alles over manipulatie en emotionele chantage >>
Wat is gaslighting en welke stappen kun je nemen om je hiertegen te wapenen? >>
Stoppen met pleasen
We geven je graag een aantal eye-openers en praktische tips om te stoppen met pleasen. Ten eerste is het belangrijk dat je goed beseft dat het je niets oplevert als je altijd bezig bent met het anderen naar de zin maken. En dat jij jezelf vanaf nu op nummer 1 van je prioritijtenlijstje mag zetten. Bekijk onderstaande video en ontdek waarom jij de belangrijkste persoon bent in je leven en niemand anders!
Ga bij jezelf na wat je eigen gevoelens, behoeftes en verlangens zijn. En ga vanaf nu aan de slag met het jezelf naar de zin te maken door te streven naar het vervullen van je eigen wensen. Heb je daar hulp bij nodig? Overweeg dan een Persoonlijk consult.
Natuurlijk is het goed om ook dingen voor anderen te doen. Maar doe dit voortaan alleen als je oprecht het gevoel hebt dat je iets voor een ander wilt doen. En niet omdat je aardig gevonden wilt worden.
Werk aan je zelfvertrouwen. Want wat je als pleaser buiten je zoekt (goedkeuring, acceptatie, liefde, warmte, enz.), mag vanaf nu van binnenuit komen. Je zelfvertrouwen ontwikkelen kan op allerlei manieren. Een daarvan is met behulp van onze online training Ultiem Zelfvertrouwen.
Ontwikkel je assertiviteit. Het is belangrijk om op een respectvolle manier op te komen voor je eigen behoeften en verlangens, en om niet bang te zijn om ‘nee’ te zeggen als iets niet bij je past. Leer je eigen grenzen aangeven en deze te bewaken zodat je niet in situaties terechtkomt waarin je emotioneel uitgeput raakt. Assertiviteitstraining in een kleine groep is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579