Slapeloosheid oplossen
Slapeloosheid heeft zeer grote gevolgen voor jouw functioneren overdag. Als je een langere periode niet (goed) kunt slapen, probeer je uit alle macht controle te krijgen over de situatie. Want het enige dat je wilt is aan je rust toekomen. Je wilt ‘s morgens verkwikt ontwaken, zodat je energiek aan de dag kunt beginnen.
Zodra een medische grondslag voor je slaapproblemen is uitgesloten, overmatig lawaai van anderen, of straling van elektrische apparaten en mobiele telefoon niet de oorzaak is, is het zaak de mentale oorzaak op te lossen. Malende gedachten, angst, boosheid en andere emoties, kunnen er allemaal voor zorgen dat je wakker ligt.
Controle werkt altijd averechts bij slapeloosheid
Wil je controle krijgen over de emoties, het piekeren of de angst en slaap afdwingen? Dan kun je er van op aan dat het alleen maar erger wordt. Controle krijgen over je slaap is namelijk niet mogelijk. De omstandigheden scheppen waarbinnen je natuurlijke slaapritme weer de ruimte krijgt, is de enige oplossing.
Waarom ‘moeten’ funest is bij slapeloosheid
Slapeloosheid ontstaat vaak nadat je kortstondig wakker hebt gelegen van iets wat je mentaal bezig hield. Het duurt voort nadat dit probleem is opgelost. Dit komt omdat je inmiddels een nieuw dilemma hebt gecreëerd. De angst om niet (goed) te kunnen slapen. Je hebt dit immers één of twee nachten meegemaakt. Waarschijnlijk geef je jezelf herhaaldelijk de opdracht: ik moet slapen, anders…
Dit is je ergste vijand als je last van slapeloosheid hebt
Er is geen mens op de wereld ooit ergens gemotiveerd aan begonnen omdat het moet. Moeten roept weerstand op. Het is dus raadzaam om van de gedachte ‘ik moet slapen’ af te stappen. Zolang je dit niet doet, ben je zelf je ergste vijand.
Stop met bemoeien
Het beste is om je helemaal niet met je slapeloosheid bezig te houden. Maar waarmee dan wel? MindTuning is een geweldige tool om je hoofd rustig te krijgen en de balans in je geest en lichaam terug te brengen. Zodat de natuur weer gewoon haar gang kan gaan. Slapen is als je gezond bent net als ademen en het kloppen van je hart. Je kunt het met een gerust hart aan je lichaam zelf over laten. Zodra jij je er wel mee gaat bemoeien bereik je het tegendeel.
Wat je kunt leren van de oertijd
Heb je ooit geprobeerd om je hart langzamer te laten kloppen als deze van de zenuwen op hol slaat? Het zal je niet gelukt zijn. Hoe meer je je best doet om je hartslag te laten kalmeren, hoe heftiger deze wordt. Je snel pompende hart heeft een functie. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dit stamt nog uit de oertijd toen we als mens veel gevaren het hoofd moesten bieden, die we nu niet meer tegenkomen.
Slapeloosheid door piekeren, angst of andere emoties, werkt volgens hetzelfde principe. De oermens in je waakt, omdat in slaap vallen wel eens desastreuse gevolgen zou kunnen hebben. Je maakt je immers zorgen over iets en dat brengt je lichaam in staat van paraatheid.
Bewezen oplossing bij slapeloosheid
MindTuning is een bewezen methodiek als het gaat om het oplossen van aan emotie, angst en piekeren gerelateerde slapeloosheid. De innerlijke ruis wordt opgespoord en verholpen die bij jou leidt tot slapeloosheid. Ook leer je je bewezen technieken eigen maken om te stoppen met piekeren en angst en stress te elimineren. Zodat een gezonde nachtrust voor jou weer normaal wordt.
Wat kan ik zelf doen als ik last heb van slapeloosheid?
Als je last hebt van slapeloosheid, maak je je zorgen over van alles en nog wat. Maar piekeren is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet iets wat je overkomt. Je kunt zelf alvast aan de slag met onderstaande tips om hier iets aan te doen.
Slaaptip: 1 Stel jezelf een duidelijk doel
Veel mensen denken dat gedachten hen overkomen. Niets is minder waar. Je hebt de KEUZE om gedachten die onrust veroorzaken toe te laten of niet. De eerste stap is jezelf een duidelijk doel stellen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil mijn gedachtestroom van richting veranderen.’
Slaaptip 2: Verander je denk-stem
Denken is een gesprek voeren met jezelf. Negatieve gedachten zorgen voor onprettige filmpjes in je hoofd, die je steeds opnieuw afspeelt. Ze gaan over wat je niet wilt, in plaats van wat je wel wilt. Deze filmpjes zorgen voor vervelende gevoelens. En die houden je uit je slaap. Als je je denk-stem monotoon, langzaam en laag laat klinken, vermindert het effect van je woorden meteen.
Slaaptip 3: Denk achterstevoren
Lig je ’s nachts te woelen in bed omdat je gedachten maar in kringetjes blijven ronddraaien? Pak een kernwoord uit je negatieve gedachten en denk het woord achterstevoren. Piekeren bijvoorbeeld, wordt dan nerekeip. Het woord verliest zijn negatieve lading en sorteert geen effect meer. Je kunt dit ook doen met negatieve zinnen die door je hoofd spoken.
Slaaptip 4: Stel jezelf geen nutteloze en horrorvragen
Aan al ons denken, dus ook aan piekeren, gaan vragen vooraf. Dat kunnen wel 6.000 vragen per etmaal zijn. Vooral in bed, als er geen afleiding is, kun je een bombardement van vragen op jezelf gaan afvuren. Het is de kunst om jezelf de juiste vragen voor te schotelen. Stop daarom met het stellen van nutteloze vragen aan jezelf waarop je het antwoord toch nooit zeker weet. Houd ook op met het stellen van horrorvragen die te maken hebben met wat je diep in je hart niet wilt, zoals: ‘Wat nou als straks de zaak failliet gaat?”
Slaaptip 5: Kies voor doelvragen
Alles wat aandacht krijgt groeit. Denk daarom aan wat je wel wilt en stel doelvragen. Doelvragen beginnen vaak met ‘hoe’. Zoals: ‘Hoe kan ik meer klanten aan mijn bestand toevoegen?’ Of: ‘Hoe kunnen we de service voor onze klanten verder optimaliseren?’ Verzin om het piekeren te stoppen verschillende doelvragen achter elkaar.
Slaaptip 6: Stop terugkerende dialogen
Word je bewust van wat je denkt en hoe vaak je dezelfde dialoog aangaat met jezelf. Heb je jezelf al twee keer op een dag dezelfde vraag gesteld en niet het gewenste antwoord gekregen? Houd er dan definitief mee op. Door geen tijd en energie te steken in terugkerende dialogen blijft er veel energie over voor constructieve zaken.
Slaaptip 7: Ga bewegen
Denken ontaardt gemakkelijk in piekeren als er geen verdere activiteit is. Lichamelijke inspanning overdag maakt je geest helderder. Je bent daardoor weer in staat om je bezig te houden met de werkelijkheid en de dingen die je wel wilt in plaats van te piekeren over wat je niet wilt. Dat komt je nachtrust zeker ten goede.
Slaaptip 8: Maak een piekeragenda
Het ultieme hulpmiddel om van het piekeren af te komen is het instellen van een piekeragenda. Plan elke dag een moment in waarop je zoveel kunt piekeren als je wilt. Geef negatieve gedachten buiten die tijd zo min mogelijk aandacht. Leid jezelf af met positieve dingen of kijk naar iets waar je vrolijk van wordt. Sla de tweede week een dag over, in de derde week twee dagen en zo verder. Het resultaat: binnen twee maanden ben je gestopt met piekeren.
Heb je meer hulp nodig?
Vraag hier een gratis preview aan van de online training slapeloosheid oplossen.
Kijk hier voor persoonlijk consult.
Of vraag eerst een kennismakingsgesprek aan.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579