Bel ons

'Ik heb de 'knop' gevonden! Wat een vrijheid'

MindTuningtechnieken

Pieter Frijters ontwikkelde een aantal unieke MindTuningtechnieken. Je vindt ze hieronder op een rij:

MindTuning-communicatie

Een speciale gespreks- en vraagtechniek activeert de belangrijkste zintuigen om er achter te komen welke blokkades er in je brein zijn ontstaan. Alle foutjes worden naar boven gehaald en gedeprogrammeerd.

Fast learning flow: FLF™-principe

MindTuning™ is gebaseerd op het FLF™-principe: sneller leren in minder tijd. Je zult merken dat de aangeboden stof verbazingwekkend gemakkelijk blijft hangen, zonder dat je jezelf extra hoeft in te spannen (flow). Door de manier waarop je alles krijgt aangeboden, worden je zintuigen maxiaal geactiveerd. Hierdoor wordt leren een ervaring.

SpreekangstTuning©

Omdat spreekangst het meeste voorkomt, heeft Pieter Frijters gezocht naar een methodiek om dit op te lossen die direct effect heeft. Om een blijvend resultaat te realiseren ontwikkelde hij cognitieve gereedschappen die voor iedereen gemakkelijk toepasbaar zijn. Je maakt hiermee korte metten met verhoogde hartslag, blozen, gejaagde adem, overmatig zweten, trillende benen en stotteren.

Supersnel reactievermogen

Pieter Frijters ontwikkelde de ‘Out of focus-techniek’, een manier van waarnemen waar iedereen gelukkiger van wordt.

 • Autorijden, voetbal, tennis, motorrijden en skiën kosten minder inspanning
 • Je reactievermogen neemt tot 5 keer toe
 • In gespannen situaties behoud je overzicht
 • Geen voetballer die ooit nog een strafschop mist
 • Ideale techniek tegen spreekangst, blozen, zweetangst enz.
 • Klachten als rijangst, vliegangst, straatvrees en hoogtevrees krijgen geen kans

MTRT® mind-toon-ritme-taal

Veel kans dat je monotoon, te hoog, te zacht, te aardig, te langzaam of te snel spreekt. De uitwerking van wat je zegt verliest hierdoor aan kracht.

De manier waarop je iets zegt zoals: klank, tonen, ritme, mimiek, houding, beweging en synchroniteit, bepaalt de impact. Om zijn cursisten met ‘high impact’ te leren spreken, ontwikkelde Pieter Frijters MTRT®.

 • Wanneer je spreekt in MTRT® dringt wat je zegt door in het onderbewuste
 • Je boodschap blijft hangen en je wint aan invloed
 • MTRT® is een must voor iedere coach, salesmanager, presentator, politicus, advocaat of psycholoog die met zijn boodschap dieper tot mensen wil doordringen

Ook denken is niets anders dan gesprekken voeren in jezelf met jezelf. Versnellingen in je denken en te hoge(denk-)tonen, dragen bij aan een vernauwing van je bewustzijn, met alle vervelende gevolgen van dien.

MTRT® zorgt ervoor dat de manier waarop je met jezelf praat (denkt), een positieve invloed krijgt. Negatieve gedachten roepen geen vervelende reacties meer op. Hyperventileren is zelfs onmogelijk.

HyperventilatieTuning

Ademhalingsoefeningen werken meestal contra-effectief. Ieder mens en elk dier ademt vanzelf. Het verstand kan zich daar beter niet mee bemoeien. Ademhalen is een autonoom proces en wanneer je hyperventileert is dat een psychisch waarschuwingssignaal. Je aandacht vestigen op de ademhaling versterkt het hyperventilatieproces. Na veel experimenteren heeft Pieter Frijters een methode ontwikkeld om de ademhaling binnen 30 seconden te reguleren, zonder op de ademhaling te letten. Het is simpel, natuurlijk en het werkt.

Fysiek aarden

Er is veel geschreven over het belang van 'fysiek aarden'. Na 3 jaar Chi Kung ondervond Pieter Frijters dat energie (chi) bij ziende mensen mede wordt aangestuurd door het visuele systeem. Met deze vondst leert hij iedere cursist binnen 1 minuut te aarden. Hij ontwikkelde een oefening waardoor iedereen zich in iedere situatie als een rots in de branding voelt. Een eenvoudige manier om veel zelfvertrouwen te genereren.

'Oer-kijken' opnieuw ontwikkeld

De mate waarop je visueel contact maakt met een persoon is bepalend of jij je wel of niet op je gemak voelt. Vrijwel alle volwassenen hebben het 'oer-kijken' afgeleerd. Het in de ogen kijken van de ander is aangeleerd, onnatuurlijk gedrag en is funest. Immers, als 2 dieren elkaar recht in de ogen kijken wordt het vechten. Dat geldt ook voor 2 mannen die elkaar in de kroeg langer dan 10 seconden recht in de ogen kijken omdat de een bij de ander op zijn tenen stond. Frijters heeft het 'oer-kijken', zoals ook baby’s en kleuters dat doen, opnieuw ontwikkeld.

 • Je voelt jezelf voortaan in iedere situatie waarin de aandacht op jou is gericht, volkomen op je gemak
 • Een vergadering, speech of presentatie wordt een prettige thuiswedstrijd
 • Bloosangst, overmatig zweten, trilangst en spreekangst verdwijnen zodra je jezelf  het ‘oer-kijken’ eigen hebt gemaakt.

SalesDynamics

Verkoopgesprekken, maar dan anders. Na het luisteren naar talloze opgenomen salesgesprekken, concludeerde Pieter Frijters dat zij allemaal dezelfde tonen en hetzelfde ritmepatroon hebben. De impact van het gemiddelde salesgesprek is daardoor ver onder de maat en levert bij lange na niet het gewenste resultaat. SalesDynamics™ is een combinatie van de eerder besproken methodieken aangevuld met subtiele beïnvloedingtechnieken, ethiek, authenticiteit en je eigen, persoonlijke uitstraling.

Stottercode

Met een aantal op elkaar afgestemde spreekangsttechnieken, aangevuld met het finetunen van lichaamsmotoriek en speakcoherence wordt stotteren adequaat aangepakt. De inzet van de stotteraar wordt altijd beloond met vloeiend spreken.

Speakcoherence

Er is bij stotteraars sprake van een discrepantie tussen lichaamsmotoriek en spreekritme. Daarom ontwikkelde Pieter Frijters Speakcoherence™: regelmatig in een specifiek onregelmatig ritme spreken. Ook het hart kan uitsluitend functioneren met een regelmatig onregelmatig ritme. Speakcoherence™ is spreken in het ritme van alles dat leeft. Het zorgt dat lichaamstaal, motoriek en spraak in elkaar samensmelten.

SEM™ special eye movements

De oogmotoriek verandert zodra iemand in paniek raakt. Maar ook als iemand stottert. Om dit op te lossen heeft Pieter Frijters SEM™ special eye movements ontwikkeld: speciale oogbewegingen om paniekaanvallen te voorkomen en voor stotteraars om vloeiend spreken te ondersteunen.

Bij ziende mensen sturen ogen bepaalde processen in het brein aan, dit is niet nieuw. Zodra iemand een paniekaanval krijgt, maar ook als iemand stottert, wordt de oogbeweging geblokkeerd en komt er vanuit de hersenen geen aansturing om te functioneren zoals je dat graag zou willen.

Lees hier: MindTuning missie

Naar trainingen
METRO: Coach in strijd tegen angstMETRO: Coach in strijd tegen angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.