Hartkloppingen door stress
Je staat in de rij voor een rit in een nieuwe spektaculaire achtbaan. Opeens krijg je last van hartkloppingen… Je hebt een sollicitatiegesprek. Zodra je het gebouw betreedt waar het gesprek zal plaatsvinden, voel je je hart bonzen in je keel… Hartkloppingen; het is een normaal verschijnsel. Het is niets om je zorgen over te maken. Maar sta je voortdurend onder hoogspanning, dan wordt het heel andere koek. Lees hier alles over hartkloppingen door stress, oorzaken, gevaren en gevolgen. En pas de tips toe om het plegen van roofbouw op jezelf te voorkomen.
Wat zijn hartkloppingen door stress?
Hartkloppingen door stress is een verzamelnaam. Voor een op hol geslagen hart, onregelmatige hartslag, en het voelen bonken van je hart in je keel of borstkas. Of als hardnekkig suizen in je oren, dat kan bijvoorbeeld ook.
Waarom krijg je hartkloppingen door stress?
Je lichaam reageert van oudsher op stress met een verhoogde afgifte van adrenaline en andere stresshormonen. Het zorgt er voor dat jouw hart sneller gaat kloppen en je bloedvaten vernauwen, om zo meer bloed en zuurstof naar je spieren te sturen. Het is een natuurlijke reactie die je in staat stelt om te vechten of vluchten in een gevaarlijke situatie. Maar vandaag de dag is vechten of vluchten meestal geen passende oplossing. Wat ons tegenwoordig stress bezorgt, is immers niet te vergelijken met de oertijd, waarin we door middel van vechten of vluchten regelmatig ons vege lijf moesten redden.
Overige symptomen bij stress
Vaak gaan hartkloppingen door stress gepaard met andere symptomen, zoals duizeligheid, zweten en trillen, pijn op de borst, of kortademigheid. Dit kan heel beangstigend zijn en je in paniek doen raken, omdat je het idee hebt dat je kampt met een hartaanval.
Medische oorzaken van hartkloppingen
Natuurlijk kunnen hartkloppingen een medische oorzaak hebben. Zoals hartritmestoornissen, hartziekten, schildklierproblemen, bloedarmoede of een lage bloedsuikerspiegel. Het komt voor als symtoom van de overgang, maar is bijvoorbeeld ook een bijwerking van bepaalde medicatie. Een arts kan dit vaststellen.
Gevolgen van hartkloppingen door stress
Als er geen medische oorzaak wordt gevonden voor hartkloppingen, is het ontzettend belangrijk om de stressaanjagers in je leven aan te pakken. Niet alleen om bevrijd te worden van al die nare lichamelijke symptomen, maar ook omdat je gezondheid eronder lijdt als je steeds gebukt gaat onder stress. En dat blijft niet zonder gevaar. De meest voorkomende gevolgen staan hieronder op een rijtje:
Burn-out raken
Hartkloppingen door stress is een symptoom dat regelmatig voorkomt bij mensen met een burn-out. Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om te kunnen herstelen van stress. Gebeurt dat niet, dan pleeg je roofbouw op jezelf en kan het je zomaar overkomen dat hartkloppingen je zelfs overvallen in rust. Je draaglast is te groot in verhouding met wat je aankunt waardoor je uiteindelijk totaal opgebrand raakt.
Ernstig ziek worden
Chronische stress veroorzaakt ook hart- en vaat- of andere ziekten. Dat komt deels omdat een stressvol leven invoed heeft op je immuunsysteem en hogere eisen stelt aan je hart. Maar ook omdat veel stress effect heeft op hoe we omgaan met onze gezondheid. Vaak gaat het samen met slecht eten, te veel drinken, slecht slapen, te weinig bewegen, roken of andere drugs gebruiken, enz.
Een angst of fobie ontwikkelen
Wanneer hartkloppingen leiden tot een paniekaanval, kan dit resulteren in angsten en fobieën. Wanneer je angst en paniek als gevolg van hartkloppingen door stress niet kunt reativeren en loslaten, loop je grote kans dat je brein het koppelt aan de betreffende plek of situatie. Er wordt als het ware een snapshot opgeslagen. Je gaat dezelfde plek of situatie voortaan uit de weg uit angst dat het je opnieuw overkomt. Zelfs het denken er aan kan je al in paniek doen raken. Zo ontstaat bijvoorbeeld rijangst, straatvrees en claustrofobie.
Wat je niet moet doen bij hartkloppingen door stress
Hartkloppingen door stress los je niet op door voortdurend op je hartslag te letten. Doe je dit wel, dan ligt het ontwikkelen van een hartfobie (ook wel cardiofobie genoemd) op de loer. Kenmerken van deze fobie zijn onder meer:
- Steeds controleren van je hartslag
- Keer op keer naar de huisarts gaan voor tests
- Situaties vermijden die hartkloppingen kunnen veroorzaken zoals sporten en andere inspannende activiteiten
- Jezelf isoleren uit angst om ergens overvallen te worden door hartproblemen of een hartaanval.
Overige symptomen bij een hartfobie
Mensen met een hartfobie hebben naast hartkloppingen ook andere symptomen zoals kortademigheid en duizeligheid die eveneens worden veroorzaakt door angst en stress.
Tips om roofbouw op jezelf te voorkomen
Wat kun je zelf doen om stress en roofbouw op jezelf te voorkomen? De volgende tips helpen je op weg:
Doe 1 ding tegelijk
Stop met multitasken. Je gaat er namelijk niet beter door presteren en het zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen aanmaakt. Meerdere dingen tegelijk doen maakt je hersenen een stuk langzamer, je neemt minder op en wordt slordiger.
Herken en respecteer je grens
Wanneer je jezelf betrapt op gedachten als: ‘Nog vlug even dit en nog vlug even dat…’, maak dan pas op de plaats en neem rust. Want het is een teken dat je op het punt staat om je eigen grens over te gaan.
Verlies jezelf met regelmaat
Ontspannen is niet op de bank gaan zitten niets doen. Het gevolg is namelijk regelmatig dat je gedachten met je op de loop gaan in een richting die je niet wilt en je bijvoorbeeld gaat piekeren. Wat ontspannen wel is, is dit: een geconcentreerde inspanning waarin je je helemaal kunt verliezen. Zoals het lezen van een goed boek, koken, tekenen, kleuren, zingen, muziek maken.
Doe ontspanningsoefeningen
In onderstaande video maak je kennis met verschilende ontspanningsoefeningen. Kies er een of meerdere uit die je aanspreken en ga ermee aan de slag. Doe ontspanningsoefeningen regelmatig.
Stressproblematiek verder aanpakken met MindTuning
Wil je verder door ons worden geholpen? MindTuning richt zich op wat je wilt bereiken. Dus op het tegenovergestelde van wat je niet wilt en zoveel stress bezorgt. De methode gaat ervan uit dat jij je vrij, energiek en onafhankelijk wilt voelen en in staat wit zijn om het maximale uit je leven te halen.
Dit leer je van ons om stress de baas te worden:
✓ Alles over de rol die je visuele systeem speelt bij het voorkomen en oplossen van stress
✓ Je mind resetten door je visuele systeem op de juiste manier in te zetten
✓ Gedachtenmanagementtechnieken om piekeren te stoppen en in de toekomst te voorkomen
✓ Oplossingsgericht denken en handelen
✓ Ontspanningstechnieken
✓ Stress-ontsnappingstechnieken
✓ Communicatie met jezelf en anderen verbeteren
✓ Grenzen stellen en doelen bereiken
✓ Valkuilen in de toekomst herkennen en vermijden
✓ Stressreductie vasthouden en terugval voorkomen
Na afloop heb je niet alleen meesterschap over de richting van je denken en handelen in relatie tot stressreductie, en weet je dit ook toe te passen in álle facetten van je leven. (Pieter Frijters schreef hierover de bestseller: Meester over je gedachten).
Heb je een hartfobie? Ook dan kan MindTuning uitkomst bieden. Lees hier alles over de MindTuning aanpak. Wil je advies op maat met betrekking tot welke oplossing het beste bij jou past? Bel dan gerust voor meer informatie:
Stress & Burn-out: kies de oplossing die bij jou past
Groepstraining >>
Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze training die uiterst effectief is.
1 op 1 Persoonlijke Coaching >>
Effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn.
Online Training >>
Ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp; een uitgebreid e-trainingpakket dat je thuis in je eigen tempo kunt volgen.
Of ga naar burn-outbehandeling
Je vind hier alle info over onze burn-outherstelpakketten op maat.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579