Bel ons

'Mijn angst is opgelost. Ik ben een zeer gelukkig mens'

Angst & fobie

Paniekaanval: angst om alleen te zijn

Ben je bang om alleen te zijn? Dan ben je bang om plotseling iets te mankeren, een paniekaanval te krijgen, of dood te gaan, terwijl er niemand in de buurt is. Je wilt graag mensen om je heen. Mocht je iets overkomen, dan kan iemand meteen ingrijpen of een arts bellen.

Als je in paniek raakt als je alleen bent, of zelfs al bij de gedachte aan alleen zijn, ervaar je symptomen die lijken op dat waar je juist zo bang voor bent: doodgaan. Wat je kunt ervaren is:

  • Benauwdheid/ het gevoel dat je gaat stikken
  • Duizeligheid, licht in het hoofd
  • Hartkloppingen, versnelde hartslag, pijn op de borst
  • Droge mond
  • Tintelende handen, benen of andere lichaamsdelen
  • Trillen
  • Zweten
  • Opvliegers of koude rillingen
  • Het gevoel dat je controle verliest/ gek wordt

In het ergste geval zal je er alles aan doen om maar niet alleen te hoeven zijn. Omdat je anders niet meer kunt functioneren. En durf je zelfs niet alleen naar het toilet, de keuken of slaapkamer.

Oorzaken van jouw paniekaanvallen

Een eerste paniekaanval ontstaat in de regel door overbelasting. Je hebt teveel hooi op je vork genomen, loopt op je tenen, hebt problemen op je werk of in een relatie, misschien is er iemand overleden waar je veel van houdt, of je hebt je eigen behoeften en wensen te lang genegeerd.

Je lichaam bedanken

Een paniekaanval is dan ook niets meer of minder dan een seintje van je lichaam om aan te geven dat je beter voor jezelf mag zorgen. Als je dit weet, kun je je lichaam hiervoor bedanken. En er alles aan doen om te herstellen van overbelasting en dit in de toekomst te voorkomen. De paniekaanval zal dan niet ontaarden in een blijvende angst.

Helaas worden de meeste mensen overvallen door een eerste paniekaanval. En zijn niet in staat om het te relativeren. Logisch, want het is en blijft een beangstigende ervaring als je niet weet wat het is en waarom het je overkomt.

Het mechanisme ontmantelen

MindTuning is een zeer goede methode om van paniekaanvallen als je alleen bent verlost te worden. De methodiek ontmantelt het mechanisme dat paniekaanvallen in stand houdt. Het domino effect dat meestal ontstaat na een eerste paniekaanval wordt onderbroken. Je leert nieuwe oorzaken en triggers die leiden naar paniek te herkennen en omzeilen.

De nieuwste wetenschappelijke inzichten onderbouwen waarom de MindTuning-technieken zo effectief zijn bij het oplossen en voorkomen van paniekaanvallen.

Lees ook:
Wat is MindTuning Boeken van Pieter Frijters

EVA over angstEVA over angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.