Bel ons

'Bij MindTuning vond ik precies wat ik zocht'

Burn-out bij medici

Arts-assistenten

MindTuning een must voor medici

Arts-assistenten (in opleiding)

Eindelijk. Na 6 of meer jaar studeren, coschappen en wetenschappelijke stage mag u zichzelf arts noemen. U hoopt in opleiding te gaan voor het specialisme waar u uw zinnen op heeft gezet. Daar hebt u alles voor over.

U gaat werken als arts-assistent niet in opleiding (ANIOS) om uzelf in de kijker te spelen, of u gaat wetenschappelijk onderzoek doen binnen het betreffende specialisme om zo uw CV aantrekkelijk te maken. Soms hebt u met uw kwaliteiten simpelweg afgedwongen dat u gelijk als arts in opleiding tot specialist (AIOS) kan starten.

Of u nou als AIOS of ANIOS werkt, ineens bent u professional in de zorg met veel verantwoordelijkheden. Als het goed is startte u met veel enthousiasme aan deze periode.

Zwaarder dan u dacht

Wat u nog niet wist, is dat het zo zwaar zou zijn: u bent nog steeds volledig ondergeschikt aan de medisch specialist en vaak bevindt u zich ook nog eens in een afhankelijke positie ten opzichte van uw opleider waardoor het moeilijk is om problemen bespreekbaar te maken.

Daarnaast kan u te maken krijgen met complicaties ten gevolge van uw handelen. Onderschat de impact hiervan niet. De maatschappij en patiënten zijn veeleisend, u doet uw best, en toch is het vaak niet goed. U gaat zich misschien in de loop van de opleiding afvragen of dit is wat u ooit voor ogen had.

Pikorde

Er heerst een pikorde, zeker in academische ziekenhuizen. De specialist heeft altijd het laatste woord en een weerwoord wordt niet altijd gewaardeerd.

Omdat deze fase van uw leven vaak gepaard gaat met het opbouwen van een gezin, is deze periode extra belastend.

Kortom, u loopt tegen een hoop stressoren aan die u niet alleen onzeker kunnen maken, maar ook kunnen leiden tot een serieuze persoonlijke crisis met dito invloed op uw privéleven.

Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende zaken waar u tegenaan kunt lopen als ANIOS en vooral als AIOS. Herken u zich hierin? Onderneem dan actie en neem contact op voor een snelle en blijvende oplossing!

(Dreigende) burn-out

U hebt het zelf misschien nog geeneens door. U weet wel dat u zich niet gelukkig voelt en dat u de hele tijd moe bent. Belangrijker: u hebt geen zin meer om naar het ziekenhuis te gaan.
Naast persoonlijke hinder kunnen dit soort klachten onder artsen ook leiden tot een toename van medische fouten en slechtere patiëntenzorg. U zult niet de eerste zijn die zich in deze situatie bevindt. Voor u het weet belandt u in een burn-out.

Waar bij coassistenten circa 18% voldoet aan de criteria van een burn-out1, ligt dit percentage bij de AIOS veel hoger: zo`n 30% kampt met grote problemen en raakt burn-out.2

U komt zelfs thuis te zitten en kan last hebben van paniekaanvallen of onverklaarbare angsten. Ook kan het zijn dat u depressieve symptomen ontwikkelt. Naast de enorme invloed op u als persoon en uw omgeving, leidt dit er ook nogal eens toe dat u stopt met de opleiding waar u al die moeite voor hebt gedaan.

Waar in 2008 ruim 9 procent van de AIOS besloot om de specialisatie vroegtijdig voor gezien te houden, zo blijkt uit cijfers van het Capaciteitsorgaan, laten recente cijfers zien dat bijna 15% van alle AIOS stopt met de opleiding, veelal als gevolg van burn-out.

Denk dus niet dat u de enige bent! Waar u tegenaan loopt, is dat het vaak moeilijk bespreekbaar is in uw werkomgeving. Herkent u zich hierin? Neem dan contact met ons op; juist vanuit deze situatie is het bijna altijd mogelijk om snel weer van u dagelijkse bezigheden te genieten en het leven te leiden zoals u dat wilt.

Hoe korter u thuis zit, des te groter is de kans dat Mindtuning werkt. De resultaten zijn verbluffend; in slechts twee tot drie sessies zal u merken dat het stukken beter gaat.

Het is niet nodig om lange sessies bij een psycholoog of psychotherapeut te volgen; onderzoek laat zien dat dit vaak niet zinvol is. Het kost u veelal tijd en veel geld, terwijl u juist snel weer aan het werk wilt.

Autoriteitsproblematiek en assertiviteit

De wereld van het ziekenhuis kende u al vanuit uw coschappen. De (ongeschreven) hiërarchie wordt nu echter pas echt duidelijk: u bent namelijk in een sterk afhankelijke positie beland, waarbij uw opleider(s) voor een groot deel bepalen hoe uw werkzaamheden eruit zien.

Omdat u van hen afhankelijk bent, niet alleen voor formele beoordelingen, maar ook voor de gewone dagelijkse bezigheden is het vaak lastig om te laten blijken dat u het ergens niet mee eens bent.

Misschien hebt u geluk en kunt u veel delen met uw collegae in opleiding. Het kan echter zo zijn dat ook binnen de AIOS de hiërarchie sterk bepalend is; het maakt nogal wat uit of u zich in het eerste of laatste jaar van de opleiding bevindt.

Deze problematiek brengt veel stress met zich mee; u kunt namelijk niet uw werk uitvoeren zoals u dat wilt. Daarom kan ook deze autoriteitsproblematiek leiden tot burn-out. Een cursus assertiviteit kan dan van extreem grote waarde zijn: u leert weer om het heft in nagenoeg elke situatie zelf in handen te nemen.

Spreekangst (presentatie-angst)

Nog vaker dan bij coassistentschap het geval is, wordt van u verwacht dat u presenteert. Of het nu om de overdracht in de ochtend gaat, een journalclub of een oral presentation op een congres, u staat regelmatig in de schijnwerpers.

Bijna altijd bestaat uw publiek uit kritische specialisten die allemaal een slimme opmerking willen maken. Het is dan ook niet gek dat u opziet tegen dit soort presentaties: u bent bang dat men kritische vragen zal stellen.

Juist deze angst zorgt ervoor dat u alleen maar zenuwachtiger wordt en u uw verhaal minder goed kan overbrengen. En dat terwijl het uw bedoeling was om een goede beurt te maken!

Juist voor u als arts in opleiding tot specialist is een goede training in presenteren erg belangrijk. Hierbij kan coaching het grote verschil maken. U zal merken dat u voortaan met veel zelfvertrouwen een verhaal neerzet waar menigeen van onder de indruk zal zijn.

De trainingen ‘spreken in het openbaar’ vindt u op onze andere site: spreek.nl

Trilangst

Trilangst komt onder arts-assistenten heel veel voor. U heeft het tijdens de coschappen wellicht al meegemaakt: de simpele venapunctie of het prikken van een infuus, waarbij u zich afvraagt: als dat maar goed gaat!

U stond al te trillen met de naald voor u het bloedvat ook maar had geraakt. Wat moest de patiënt wel niet denken? Toch niet dat het uw eerste keer is? U ging nog meer trillen. En dan…mis! Er moest nog een keer geprikt worden, de moed zonk u in de schoenen. Het trillen werd alleen maar erger en uw hartslag schoot omhoog. Herkenbaar? Vast!

Dit maken erg veel coassistenten mee en is normaal. Wanneer u echter als assistent aan de slag gaat, krijgt u ook meer verantwoordelijkheden, waarmee de druk om handelingen en verrichtingen goed te doen alleen maar toeneemt.

Tijdens een nachtdienst is het niet gemakkelijk om bij een moeilijk te prikken patiënt een infuus in te brengen. Om maar niet te spreken van arteriepuncties. dat geldt zeker ook voor het het leren opereren indien u in opleiding bent voor een snijdend specialisme.

In het begin staat er altijd iemand over uw schouder mee te kijken of het goed gaat. Logisch, want u moet het wel goed leren. U zult echter merken dat de u de vaardigheden niet direct beheerst, wat weer zenuwen teweeg brengt.

Gevolg: trillen en een zuchtende supervisor die op de klok kijkt. U gaat hierdoor slechter presteren. De volgende keer bent u reeds geconditioneerd en gaat het zeker niet beter. Kortom, u komt in de bekende vicieuze cirkel.

Deze is met Mindtuning relatief gemakkelijk te doorbreken; u zal zien dat trilangst en operatieangst voorgoed verleden tijd is.

  1. Conijn M et al. Burn-out bij Nederlandse geneeskundestudenten. Ned Tijdschr Geneeskd 2015; 159:A8255
  2. Mata DA et al. Prevalence of Depression and Depressive Symptoms Among Resident Physicians:  A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA 2015. 314:2373-2383.

Oplossingen voor Burn-out bij medici

Direct inschrijven

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.