Smetvrees oplossen
Lees meer
Referenties
Wat is smetvrees precies? Zijn er meerdere vormen van? Hoe ontstaat het? Kun je ervan genezen? Lees hier alles over smetvrees en hoe je er vanaf komt.
Reken af met je Smetvrees
De volgende onderwerpen over smetvrees komen in dit artikel aan bod:
- Wat is smetvrees?
- Hoe herken je smetvrees/symptomen
- Waarom krijg je smetvrees?
- Controledwang
- Kun je genezen van smetvrees?
- Hoe kunnen anderen je helpen?
- Corona, andere virussen en smetvrees
- Handen wassen tip
- Smetvrees overwinnen
Wat is smetvrees?
We spreken van smetvrees wanneer je een verplaatsingsangst hebt met betrekking tot vuil, bacteriën, virussen en schimmels en daar een paar uur per dag mee bezig bent. Je denkt dat bij alles wat jij of een ander aanraakt vuil, bacteriën, of andere dingen die je met het blote oog niet kunt waarnemen, worden meegenomen en verplaatst. Smetvrees uit zich over het algemeen in een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) oftewel een dwangneurose. Je bent obsessief bezig met schoonmaken en/of wassen. Je voelt je vaak alleen goed wanneer alles schoon is en bent uren per dag bezig met schoonmaken. Je hebt allerlei reinigingsrituelen en vermijd je situaties die jij als bedreigend ziet.
Hoe herken je smetvrees?
Schoon zijn is iets anders dan smetvrees hebben. Ben je iemand die bijvoorbeeld het huis goed schoonmaakt, dan heeft dat niets te maken met een dwangstoornis, maar alles met hygiëne. Maar als je je handen een half uur aan het wassen bent, uit angst voor bijvoorbeeld bacteriën, virussen of schimmels, of iedere keer als iemand de deurklink heeft aangeraakt, onmiddellijk met een schoonmaakdoekje komt aanrennen, draait het niet meer om hygiëne, maar is er sprake van smetvrees. Je bent de hele dag bezig met schoonmaken, schrobben en boenen. En raakt in paniek als dit niet mag of kan.
Symptomen van smetvrees op een rij:
- Je weet wel dat jouw gedachten over besmet raken en vies worden onterecht zijn, maar kunt de drang en dwang om schoon te maken niet opzijzetten.
- Extreem vaak was je je handen en je neemt meerdere keren per dag een douche.
- Je schrobt jezelf totdat je huid kapotgaat.
- Krukken van deuren, handvatten e.d. maak je continu schoon.
- Aanraking met andere mensen (handen geven, zoenen) vermijd je.
- Vloeren worden veelvuldig gestofzuigd en gedweild en na toiletbezoek wordt het volledig toilet schoon geschrobd.
- Je hebt schoonmaakrituelen en als er iets niet klopt begin je weer helemaal opnieuw.
Reken af met je Smetvrees
Waarom krijg je smetvrees?
Smetvrees ontstaat altijd in één keer. En over het algemeen wanneer het niet heel goed gaat met je. Je bent bijvoorbeeld moe, je hebt verdriet, pijn, je maakt je zorgen, je maakt je druk, je bent boos, kortom; je bent op dat moment een wat mindere versie van jezelf. En als je dan even bij één dingetje blijft stilstaan dat is gerelateerd aan angst om besmet te raken, en je gaat er serieus aandacht aan geven, gaat het mis.
Voorbeeld: het ontstaan van smetvrees
Een simpel voorbeeld hoe smetvrees kan ontstaan is: je realiseert je dat je net langs een vuilcontainer bent gelopen en je bedenkt je: misschien zit er wel asbest in… Vervolgens ga je er verder over nadenken: mogelijk zit die asbest nu in mijn kleren en die asbest neem ik mee naar huis. Ik wil er wel voor zorgen dat mijn kleding nergens mee in aanraking komt. Als je thuiskomt, doe je je kleren uit en je stopt ze meteen in de wasmachine. Als je daar één keer aan toegeeft, dan ben je de klos. En gaat het zomaar een eigen leven leiden.
Nog een voorbeeld
Een ander voorbeeld is dit: je hebt iemand een hand gegeven en die persoon heeft een wondje. Je gaat er later over nadenken en je bedenkt dat hij of zij aids zou kunnen hebben of een andere ziekte. Als gevolg daarvan ga je tien minuten lang je handen wassen. Maar daarna laat je het nog niet met rust. Je denkt: misschien heb ik mijn kin of mijn mond wel aangeraakt of iets anders. Als je hier even bij stilstaat en je geeft eraan toe, dan is het hek al snel van de dam. En wordt het van kwaad tot erger.
Reken af met je Smetvrees
Smetvrees leidt tot controle-dwang
Smetvrees gaat altijd gepaard met de dwang om zaken eindeloos te controleren. Het kan zijn dat je moeite hebt om iets of iemand aan te raken uit angst ergens mee besmet te worden. Maar ook dat je vreest voor elektrosmog of straling en dat jij je continu afvraagt of de omgeving waar je op dat moment verblijft wel gezond is voor je. Het kan ook zijn dat je maar eens in de week, of nog minder, naar het toilet gaat voor een grote boodschap, omdat je denkt dat alles wat daarbij vrijkomt aan stofjes en luchtjes je hele huis besmet. Het gevolg is dat je continu alles in de wasmachine doet en het hele huis gaat schoonmaken, waar je dan een dag of langer mee bezig bent.
De mythe van controle
Iedere wens tot controle maakt jouw probleem groter. Want controle over jezelf, controle over smetvrees, controle over dwang; het is allemaal even onmogelijk als de zee met een emmertje leegscheppen. Het gaat je nooit lukken. Het is verloren energie.
Smetvrees en medicatie
Kun je genezen van smetvrees? Smetvrees is geen ziekte, ook niet als je er in een heftige vorm aan lijdt. Er medicatie tegen slikken, gaat je daarom niet genezen. Iedere psychiater kan je dan ook vertellen is dat er géén medicatie bestaat die smetvrees geneest. In het beste geval wordt je dwang wat onderdrukt, maar dat gaat dan ook ten koste van positieve impulsen. Want medicatie vlakt af. Medicatie kan ook voor enorme toename van angst zorgen en er ontstaan vaak seksuele problemen.
Dit werk niet…
Wat absoluut niet helpt tegen smetvrees is minderen. Stel dat een bepaalde handeling een uur duurt en dat iemand tegen je zegt: ga nu eens voorzichtig terug naar 50 minuten. En dan naar 45 minuten, 40 minuten, enzovoorts. Jouw probleem wordt dan waarschijnlijk erger! Je zegt namelijk tegen jezelf: ik ga iets doen wat ik niet wil, want ik vind het veel te aantrekkelijk om alles te controleren. Of ik vind het veel te aantrekkelijk om alles schoon te maken. Maar oké, ik dwing mezelf om het minder te doen. Je kunt het vergelijken met een alcoholist die zich voorneemt om te gaan minderen. Uiteindelijk leidt het altijd tot meer drinken. En als iemand die rookt gaat minderen met sigaretten, gaat hij uiteindelijk meer roken. Zo werkt het nu eenmaal bij een verslaving. Smetvrees is niets anders dan een verslaving. Dus minderen is een absolute onmogelijkheid.
Reken af met je Smetvrees
Hoe kunnen anderen je helpen?
Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen is smetvrees zwaar. Het heeft veel impact op je relaties, met name op het thuisfront. Heb je kinderen? Dan lijden zij enorm onder jouw dwangmatig schoonmaken en de angst om vies te worden/ besmet te raken.
De vraag die vaak wordt gesteld, is hoe mensen in jouw directe omgeving je kunnen helpen als je last hebt van smetvrees. Het antwoord is dat zij zich niet aan jou aanpassen. Het is namelijk jouw probleem. Hoe meer mensen zich aanpassen, des te langer kan jij doormodderen met smetvrees en is er geen noodzaak voor je om er iets aan te gaan doen. Die noodzaak is er wel wanneer niemand in jouw omgeving zich aanpast aan jouw wensen die te maken hebben met smetvrees.
Corona, andere virussen en smetvrees
Ben je bang voor corona of andere virussen en doe je er alles aan om het niet te krijgen? We weten allemaal dat angst heel slecht voor je is. Angst zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem het minder goed gaat doen met alle gevolgen van dien. Hoe groter je angst, hoe meer je je laat leiden door die angst en des te slechter je brein en lijf gaan functioneren. Je krijgt er allerlei klachten door. En wordt vatbaarder voor een virus als dat voorbij komt.
Een benadering die wel werkt
Je kunt het ook anders benaderen. In plaats van alles te doen om te controleren dat je geen corona hebt, kun je ervoor zorgen dat je immuunsysteem in topconditie is. Wanneer je aardig bent voor jezelf, wanneer je zelfvertrouwen hebt, wanneer je goed slaapt, wanneer je goed bent voor anderen, wanneer je goed met je vrienden en je familie omgaat, gezond eet en beweegt, dan werkt jouw immuunsysteem optimaal. Het is geen garantie dat je nooit ziek wordt, maar je kans wordt groter dat je gezond blijft.
Reken af met je Smetvrees
Handen wassen, tips
Er wordt sinds corona steeds gehamerd op handen wassen. Natuurlijk is handen wassen een vanzelfsprekendheid als je naar het toilet bent geweest of als je eten gaat klaarmaken. Ook als je een aantal mensen de hand hebt geschud, of als je een aantal trapleuningen hebt aangeraakt is er niets op tegen om even je handen te wassen.
Als je je handen wast, is het echter niet de bedoeling dat je ze kapot wast. Maak ze gewoon even schoon. En als dat 25 seconden duurt, dan is dat al lang. Maar was je handen niet na elke handeling, want je krijgt kloofjes, je huid wordt schraal en gaat kapot. En alles dat jou beschermt tegen virussen, schimmels en bacteriën, haal je op die manier weg. En zo kunnen juist veel meer virussen, schimmels en bacteriën jouw lichaam binnendringen.
Smetvrees overwinnen
Wil je van smetvrees afkomen, dan mag jij je probleem in één keer van richting veranderen. Dat kan met MindTuning. Even simpel gezegd, zetten we een knop bij je om. Dan ben je er nog niet, maar vanaf dat moment kan het alleen maar beter en beter gaan. Daar heb je tools voor nodig, die wij je aanreiken en waarmee je in het dagelijks leven aan de slag gaat.
Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder smetvrees. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder smetvrees weer optimaal van het leven te genieten?
Jouw grootste kans om met de Mindtuning-aanpak definitief van smetvrees af te komen, is wanneer je nog deelneemt aan het arbeidsproces of maatschappelijk actief bent. Hoe minder medicatie je gebruikt en hoe meer je gemotiveerd bent, des te groter is je kans.
Kies de smetvrees-oplossing die bij je past:
Groepstraining
Meest POPULAIR – meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze training die uiterst effectief is.
1 op 1 persoonlijke coaching
Effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn.
Online training
Thuis in je eigen tempo aan de oplossing van je probleem werken.
Reken af met je Smetvrees
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
Groepstraining – smetvrees: Ik houd nog graag even contact
Ik hou nog even contact, wil nog steeds van me afpraten en jullie laten weten hoe het gaat. Het wordt wel wat rustiger, hoewel het me zowat iedere minuut van de dag bezig houdt. Ik zet piepkleine stapjes wat de smetvrees (verkeerd woord trouwens) betreft en heb niet het gevoel dat ik stapjes terug doe. Er is wel wat veranderd en ik denk dat dat een goede verandering is: ik voel me niet meer schuldig op de momenten dat ik nog wel aan het “smetten” ben en neem genoegen met de kleine stapjes die ik tot nu toe heb gezet. Ik kan ermee uit de voeten dat het allemaal niet snel gaat. In jullie reacties zeggen jullie vaak dingen die ik zelf gezegd zou kunnen hebben, omdat dat m’n eigen natuur is. (waarschijnlijk ook de reden dat ik dacht dat mindtuning bij me zou passen). Omdat ik smetvrees heb ontwikkeld, ben ik nog geen zwartkijker of een doemdenker; ik weet ook heel goed wat genieten van het leven is of hoe het is om onwijs blij te zijn met kleine dingen. Alleen lukt dat momenteel allemaal niet zo goed. Als ik verdriet, ontlading noem, klinkt dat inderdaad veel positiever; ik vind wel dat ik dan erg veel te ontladen heb, mag best ietsje minder. En ik hoop dat de ups, die er zeker aankomen, net zo ‘high’ zullen zijn als de downs nu diep zijn. Overigens lijkt het wel een beetje of het smetvrees-probleem en de aanpak daarvan los staat van het vechten tegen m’n stemmingen; dat vechten maakt me erg moe. Ik heb daarom besloten de huisarts hierbij in te schakelen. Van te voren had ik voor mezelf wel heel duidelijk dat ik het niet wil oplossen met medicijnen! Ook weer een stapje vooruit. Het bezoek aan de huisarts heeft me opgelucht, hij kent me goed en begrijpt waar ik mee bezig ben. Hij geeft me tips en we spreken af om in deze periode contact te houden; het geeft me een aardig steuntje in de rug en het motiveert me om door te gaan. Daarnaast ga ik proberen om er meer over te praten en ben, noodzakelijkerwijs, begonnen op werk. Het werk lukt minder goed, er komt te weinig uit m’n handen, en kom toch heel moe thuis. Maar ik wil wel in het ritme blijven, dus ga ik proberen tijdelijk wat minder uren te maken, verdeeld over meer dagen. Dat praten erover geeft ook bergen ontladingen! Het was beslist prettig te horen dat ik op de betere weg ben; ik vind zelf dat ik wel op een moeilijke weg loop, maar denk tegelijk op een goed punt uit te komen. Ik ben er zeker van ervoor te willen gaan en de kans die ik mezelf heb gegeven niet hier af te breken; m.a.w. ik geloof erin. Ik heb gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Ik vind het jammer dat dat zo ver weg is; zoals ik er nu tegenaan kijk, lijkt het me niet prettig om in de week voor m’n vakantie (eind sept) een coaching te hebben i.v.m. de reacties hierop tot nu toe. Maar wie weet voel ik me daar tegen die tijd heel anders over. Anders wordt het november. Wat ik wil weten is, of het niet wegzakt in de tijd, of dat het juist goed is om het zoveel tijd te geven en of november ook nog redelijk is?? Ik vind het leuk om jullie reactie te horen, tot dan. Carolien
Groepstraining: Baat bij behandeling van ernstige vorm van smetvrees
Vandaag had ik mijn nichtje Joke V – V aan de telefoon. Ze vertelde dat ze veel baat heeft bij de behandeling van haar fobie (ernstige vorm van smetvrees). Ik heb haar indertijd een krantenartikel over jullie behandelingsmethode opgezonden en ik was blij te horen dat ze de wilskracht heeft opgebracht om met jullie in contact te komen. Ik weet niet in hoeverre ze genezen is, want ik heb haar al geruime tijd niet meer gezien, maar volgens haar eigen zeggen durft ze nu bepaalde dingen te doen, zoals in de keuken komen en iets klaar te maken. Het lag in mijn bedoeling om, samen met een neef, naar haar toe te gaan, maar het is heel moeilijk om haar aan de telefoon te krijgen en nog moeilijker om een afspraak te maken. We blijven het proberen! In ieder geval bedankt voor jullie belangeloze hulp en succes in jullie werk! E,v H-P-V
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Overgeefangst herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579