Bindingsangst overwinnen
Lukt het jou niet om een fijne, serieuze relatie op te bouwen? Omdat wanneer een relatie officieel wordt dit je een benauwd gevoel geeft? Stel jij je niet kwetsbaar op en blijven relaties oppervlakkig? Ga je niet de diepte in omdat je bang bent voor verlies of om afgewezen te worden en je liever controle houdt? Check hier of je bindingsangst, ook wel verlatingsangst genoemd, hebt en wat je er aan kunt doen om in de toekomst wel vol vertrouwen open te staan voor de liefde.
Jouw bindingsangst overwinnen?
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is bindingsangst?
- Patronen bij bindingsangst
- Symptomen bij bindingsangst
- Oorzaken van bindingsangst
- Bindingsangst in relatie tot onveilige hechting
- Verschillende types van bindingsangst
- Hoe bindingsangst overwinnen
Wat is bindingsangst?
Hoe kun je bindingsangst herkennen? Wat zijn de signalen? De naam zegt het al; bindingsangst is angst om je aan iemand te binden. Je hebt alleen korte relaties. En hoewel daar in het begin veel passie bij kan komen kijken, echt diep gaan ze uiteindelijk niet. Een nieuwe relatie wordt dan ook nooit serieuzer. Je hebt diep van binnen wel behoefte en het verlangen naar een diepere en liefdevolle verbinding met iemand anders, maar door de angst voor afwijzing en verlies kan je het gewoon niet waarmaken.
Patronen bij bindingsangst
Bindingsangst gaat gepaard met een aantal patronen. Je herkent ze vast.
Je bent niet serieus en zoekt een partner die dat ook niet is. Is die ander wel uit op een langdurige relatie en alles wat een vaste relatie geeft, dan maak je snel een einde aan het prille geluk, of doet er alles aan om de boel te saboteren, zodat de ander de benen neemt.
Naast dat je jezelf geluk ontneemt, kan bindingsangst ervoor zorgen dat je anderen regelmatig pijn doet. Je wordt bijvoorbeeld uitgemaakt voor oppervlakkig, gevoelloos, een player of zelfs bikkelhard omdat jij je afsluit of er vandoor gaat als anderen dichtbij komen en je voor je gevoel geen ruimte geven. En omdat de manier waarop je dat doet niet altijd een schoonheidsprijs verdient, kunnen mensen het moeilijk vinden om begrip te hebben voor je gedrag.
Fases van bindingsangst
Bindingsangst kent verschillende fases. Die zich ook enige tijd steeds opnieuw kunnen herhalen.
Aantrekkingsfase
Je voelt passie en opwining.
Angst voor verdieping
Je vermijdt emotionele betrokkenheid.
Afstand nemen
Je gaat je afstandelijk gedragen. Het ontlopen van de ander, of twijfels en angst uitspreken horen bij deze fase.
Jouw bindingsangst overwinnen?
Symptomen van bindingsangst
Als je bindingsangst hebt, zal het grootste gedeelte van onderstaande kenmerken niet onbekend voor je zijn:
- Je staat er niet voor open om verliefd te worden. Het idee alleen al geeft je het gevoel dat je verstikt wordt.
- Je bent heel kritisch en vindt niemand interessant genoeg.
- Je verbindt jezelf gemakkelijker met een partner op wie je niet verliefd bent.
- Heb je een partner, dan gaat jullie relatie zeker niet diep. Het blijft oppervlakkig. Zo voorkom je dat je kwetsbaar wordt voor pijn als die ander je eventueel in de steek laat.
- Ben je wel echt verliefd, dan zegt dat niet alles, wat jou betreft. Want wie weet is er iemand die nog beter bij jou past. Daarom wil je je niet echt vastleggen en definitieve plannen maken voor de toekomst.
- Je zoekt onbewust naar negatieve punten en fouten van je partner en benadrukt ze
- Je hebt weinig vertrouwen in je partner. Je controleert hem of haar en bent snel jaloers.
Ben je toe aan hulp bij het oplossen van bindingsangst? Lees hier alle over onze Groepstraining.
Bindingsangst vanuit een man
Bindingsangst onder mannen en vrouwen heeft veel overeenkomsten. Toch zijn er ook typische mannen en vrouwen dingen als het om bindingsangst gaat.
Als man voel je vaak meer druk om emotioneel sterk en onafhankelijk te zijn, wat kan bijdragen aan je bindingsangst. De angst om je vrijheid te verliezen en vast te zitten in een relatie kan sterker zijn vanwege deze maatschappelijke verwachtingen.
Mannen met bindingsangst uiten dit vaak door zich emotioneel terug te trekken, minder communicatief te zijn over hun gevoelens, of zelfs door zich opzettelijk onbetrouwbaar of onvoorspelbaar te gedragen in een poging afstand te creëren.
Om te voorkomen dat ze emotioneel te dicht bij iemand komen, gaan ze zich tijdens een relatie richten op hun carrière of hobby’s.
Bindingsangst vanuit een vrouw
Als vrouw wordt je vaak juist aangemoedigd om je gevoelens te delen, wat kan leiden tot een andere uitingsvorm van bindingsangst. In plaats van je terug te trekken, praat je veel over je angsten en twijfels en heb je moeite om je volledig aan je relatie te committeren.
Bindingsangst bij vrouwen gaat ook vaker gepaard met perfectionisme en een negatief zelfbeeld. Je kan bang zijn dat je niet goed genoeg bent voor je partner of dat de relatie zal mislukken, wat je weerhoudt van volledige overgave.
Ambivalent gedrag komt bij vrouwen ook regelmatig voor Aan de ene kant zoek je nabijheid en aan de andere kant creëer je afstand. Conflicten in gang zetten als een manier om emotionele afstand te bewaren, komt ook regelmatig voor.
Jouw bindingsangst overwinnen?
Oorzaken van bindingsangst
Bindingsangst kan verschillende oorzaken hebben. Het ontstaat op een moment dat liefde en emotionele en fysieke nabijheid in relatie tot anderen voor jou niet als veilig voelde. Dat kan een trauma zijn dat in je jeugd is ontstaan, maar ook op latere leeftijd gebeuren.
Eén traumatische ervaring in een liefdesrelatie kan al voldoende zijn om bindingsangst of verlatingsangst te veroorzaken. Bijvoorbeeld als je partner vreemd gaat, terwijl jij steevast gelooft in een duurzame relatie. Of wanneer de liefde van je leven plots bekent niets meer voor jou te voelen, terwijl jij nog steeds helemaal hoteldebotel bent.
De pijn en negatieve gevoelens die het verlies met zich meebrengt als jij de relatie serieuzer inschat dan jouw partner, is dan voor jou zo groot dat jij je voortaan indekt tegen pijn en niet meer openstaat voor een duurzame relatie. Want stel je voor dat het weer misgaat… Tegen die pijn wil jij je kostte wat het kost indekken.
Maar er zijn meer psychologische en emotionele factoren die bindingsangst kunnen veroorzaken dan de invloed van een vorige relatie en de manier waarop dat verliep.
Wanneer je veel gepest bent bijvoorbeeld kan dit leiden tot bindingsangst. Maar ook als je op jonge leeftijd belangrijke mensen uit je leven hebt verloren, zoals ouders of verzorgers, is het vaak een automatisme dat je je gaat wapenen tegen opnieuw zo’n groot verlies. En dat doe je dan door geen diepe relaties meer aan te gaan. Je kent immers de enorme pijn die het gevolg is als iemand waarvan je houdt wegvalt. Dat wil je niet nog een keer doormaken.
Bindingsangst in relatie tot onveilige hechting
Bindingsangst kan ook haar wortels hebben in een onveilige hechting als kind. Bijvoorbeeld wanneer je vader of moeder niet emotioneel beschikbaar voor je was. Maar ook als je ouders hebt die geen liefdevolle relatie hadden en veel ruzie maakten, of gingen scheiden, kan dit zo’n impact op jou hebben dat je bindingsangst ontwikkelt. Als je als kind blootgesteld bent aan huiselijk geweld, kan dat eveneens bindingsangst veroorzaken.
Er zijn verschillende vormen van wat onveilige hechting wordt genoemd waaraan je als kind ten prooi kan vallen. Een daarvan is dat je, wanneer je een beroep deed op je ouders als je stress ervaarde, werd afgewezen.
Het kan ook zijn dat je ouders inconsistent reageerden als je als kind steun zocht, of ouders zowel een bron van steun als van angst voor jou vormden (denk aan een moeder die je steunt, maar jou niet kan beschermen tegen huiselijk geweld, bijvoorbeeld).
Het gevolg van dit soort ervaringen kan zijn dat jij je niet veilig voelt bij andere mensen, hen niet vertrouwt en/of een enorme angst voelt om gekwetst of verlaten te worden.
Jouw bindingsangst overwinnen?
Verschillende types van bindingsangst
Bindingsangst kun je herkennen aan diverse angsten en onzekerheden:
- Twijfel of de ander wel de juiste is
- Angst om je aan de ander te hechten
- Angst dat iemand dichtbij komt/ emotionele intimiteit
- Angst dat je pijn gedaan wordt door een ander
- Angst dat je vertrouwen wordt beschaamd
- Angst voor gaan samenwonen
- Angst om je vrijheid en onafhankelijkheid te verliezen
- Angst voor verlies van identiteit
- Angst voor toekomstige verplichtingen
- Angst voor je eigen gevoelens en emoties
- Angst dat verwachtingen niet uitkomen
- Angst dat je partner vreemd zal gaan
Waarschijnlijk kun je de lijst zelf nog verder aanvullen…
Samenvattend gaat het bij bindingsangst, net zoals bij andere angsten, om de angst dat je geen controle hebt of houdt over de situatie. Je hebt niet in de hand wat er gaat gebeuren. En gezien eerdere slechte ervaringen in je jeugd of met relaties op latere leeftijd, ben je bang dat het aangaan van een liefdesrelatie niet goed gaat uitpakken. En de pijn die dit teweeg brengt, wil je koste wat het kost vermijden.
Hoe bindingsangst overwinnen
Bindingsangst overwinnen gaat niet over controle houden of krijgen, maar over durven loslaten. Leven is immers pas echt leven vanwege de prettige zekerheid dat alles in dit leven onzeker is. Waarschijnlijk denk je: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar met MindTuning is het bereiken van die mindreset wel degelijk mogelijk!
Je alertheid op alles waar je in een relatie bang voor bent, staat momenteel op de automatische piloot. Je weet dat je geen controle hebt en toch zou je dat graag willen. Je bent totaal gericht op wat je niet wilt en de angst daarvoor beheerst je leven en je relatie. Maar wanneer je je focust op wat je niet wilt, krijg je er alleen maar meer van.
Wat je onder meer mag leren is:
- Ontwikkelen van eigenwaarde, zelfvertrouwen en in je kracht staan.
- Je gedachten sturen in de richting van: wat wil ik wel.
- Veerkrachtig omgaan met tegenslagen.
- Helder communiceren zonder angst.
- Hoe je de tijd neemt om zonder angst naar een relatie toe te groeien.
- Loslaten om de perfecte partner te moeten vinden, want twijfelen of je de juiste keuze hebt gemaakt, werkt alleen maar averechts.
Stel je eens voor hoe het zou zijn om een liefdevolle, stabiele relatie te hebben. Wij helpen je graag om jouw bindingsangst op te lossen, zodat jij dit kunt verwezenlijken en optimaal van de liefde en het leven kunt genieten. Lees hier meer over de MindTuning-aanpak.
Pak je voordeel!
* Bij Groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot het online e-trainingspakket Afrekenen met Bindingsangst met duidelijke uitleg en video’s. Zodat je het geleerde altijd weer terug kunt kijken.
Jouw bindingsangst overwinnen?
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
MindTuning maakt je sterker en geeft je de regie terug. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw hulptraject:
✓ Herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579